Prijavljena nova eksplozija u hemijskoj fabrici na istoku Ukrajine

Prijavljena nova eksplozija u hemijskoj fabrici na istoku Ukrajine

Kijev i otcepljena Luganska Narodna Republika okrivili su jedni druge za novi incident.

Rezervoar za skladištenje opasnih materija uništen je u hemijskoj fabrici u gradu Rubežnoje u Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), saopštili su u subotu lokalni zvaničnici i zvaničnici koje je postavio Kijev. Eksplozija je nastala nekoliko dana nakon što se sličan incident dogodio u objektu usred tekućeg sukoba između Rusije i Ukrajine.

„Danas je još jednom dignut u vazduh rezervoar sa azotnom kiselinom na teritoriji hemijske fabrike Zarja u gradu Rubežnoe, što je dovelo do ispuštanja toksičnih materija u životnu sredinu“, navodi se u saopštenju milicije LNR, optužujući Ukrajinske nacionalističke jedinice koriste „terorističke taktike“ protiv civilnog stanovništva i uništavaju infrastrukturu.

Incident je potvrdio guverner Luganska Sergej Gajdaj koji je postavio Kijev. Međutim, on je za eksploziju okrivio artiljerijsko granatiranje od strane „orkova“ – pogrdnog izraza koji se obično koristi u Ukrajini za opisivanje snaga republika Donbasa i ruske vojske.

„Azotna kiselina je opasna ako se udiše, proguta i dođe u kontakt sa kožom i sluzokožom. Kiselinske pare iritiraju respiratorni trakt“, rekao je Gaidai u objavi na Fejsbuku.

Na snimcima koji kruže internetom se vidi velika perjanica ružičaste pare koja izlazi sa lokacije nakon eksplozije.

Novo ispuštanje azotne kiseline u fabrici Zaria dolazi nekoliko dana nakon sličnog incidenta u postrojenju. U utorak je u fabrici eksplodirao još jedan rezervoar koji takođe očigledno sadrži azotnu kiselinu, odašivši veliki toksični oblak u vazduh. LNR i Ukrajina su takođe jedni na druge okrivile za taj incident, dok su obe strane upozorile na potencijalni uticaj na lokalno stanovništvo. Nije, međutim, odmah bilo jasno da li je neko povređen ovim incidentom.

Moskva je poslala trupe u Ukrajinu krajem februara, nakon neuspeha Kijeva da sprovede uslove sporazuma iz Minska potpisanih 2014. i konačnog priznanja Rusije Donbas republika Donjecka i Luganska.

Protokol iz Minska uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljen je da otcepljenim regionima da poseban status u okviru ukrajinske države.

Rusija je od tada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom savezu NATO-a predvođenom SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.