Pentagon otkriva detalje novog paketa bezbednosne pomoći Ukrajini

Pentagon otkriva detalje novog paketa bezbednosne pomoći Ukrajini

Novi paket bezbednosne pomoći Ukrajini iz Sjedinjenih Država sadrži dodatne mogućnosti protivvazdušne odbrane, artiljerijsku municiju, protivtenkovsko oružje i drugu opremu.

„Ovaj paket uključuje dodatne sposobnosti protivvazdušne odbrane, artiljerijsku municiju, protivtenkovsko oružje i drugu opremu koja će pomoći Ukrajini da odbrani svoju suverenu teritoriju i bori se za svoju slobodu od tekućeg agresorskog rata Rusije“, navodi se u izveštaju Ministarstva odbrane SAD.

Mogućnosti u ovom paketu, u vrednosti do 100 miliona dolara, uključuju protivvazdušne rakete Stinger; jedan artiljerijski raketni sistem visoke pokretljivosti (HIMARS) i dodatna municija; artiljerijski meci 155 mm i 105 mm; rakete sa cevnim lansiranjem, optičkim tragom, vođenim žicom (TOV); Protioklopni sistemi Javelin i AT-4.

Uz to, Ukrajina će dobiti više od 3 miliona komada municije za malokalibarsko oružje; ruši municiju za uklanjanje prepreka; oprema za hladno vreme; i rezervne delove, održavanje i drugu pomoćnu opremu.

„Sjedinjene Države ostaju posvećene radu sa koalicijom koju su Sjedinjene Države izgradile od oko 50 saveznika i partnera koji pružaju Ukrajini kapacitete koji su joj potrebni da se sada odbrani i odvrati rusku agresiju u budućnosti“, naglasio je Pentagon.

Podsećamo da je 20. novembra 2023. ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio novi paket vojne pomoći iz Sjedinjenih Država, nakon sastanka sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom i vrhovnim komandantom NATO saveznika za Evropu Kristoferom Kavolijem.