Ono što Rusija radi Mariupolju „pamtiće se vekovima“, kaže Zelenski

Ono što Rusija radi Mariupolju „pamtiće se vekovima“, kaže Zelenski

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je kontinuirani ruski napad na opkoljeni grad Mariupolj „čin terora“ koji će se „pamtiti vekovima“.

U video poruci objavljenoj na Fejsbuku rano u nedelju, ukrajinski predsednik je rekao da će Mariupolj ući u istoriju kao primer ratnih zločina.

Ranije u subotu, Zelenski se obratio Švajcarcima putem video veze, rekavši da Švajcarska podržava sankcije EU protiv Moskve i pozvao Švajcarsku da preduzme dalje mere protiv Rusije.

„Ovo mnogo znači za ruski državni aparat, za ljude koji su navikli da misle da je vlast novac“, naveo je on u poruci na Fejsbuku.

On je rekao da je pozvao Švajcarsku da preduzme dodatne korake, kao što je da obezbedi da švajcarske kompanije koje još nisu napustile rusko tržište to učine odmah.

„Da ne daju nijedan dolar, franak ili evro ruskoj ratnoj mašini za ubijanje našeg naroda. Tako da svi oni koji su krivi za rat protiv naše zemlje neće moći da uživaju u životu u Švajcarskoj, švajcarskim nekretninama i švajcarskim bankama.

U subotnjem obraćanju Zelenski je izdvojio švajcarsku kompaniju Nestle, koja nije napustila Rusiju.

„‘Dobra hrana dobar život.’ Ovo je slogan Nestlea. Vaša kompanija koja odbija da napusti Rusiju. Čak i sada — kada postoje pretnje iz Rusije drugim evropskim zemljama. Ne samo nama. Kada postoji čak i nuklearna ucena iz Rusije“, rekao je on.