NATO da nastavi da pruža svu moguću pomoć Ukrajini

NATO da nastavi da pruža svu moguću pomoć Ukrajini

NATO i pojedinačni saveznici će Ukrajini pružati vojnu pomoć sve dok je to neophodno, rekao je predsednik Vojnog komiteta NATO-a admiral Rob Bauer, koji je govorio na konferenciji za novinare u Talinu u subotu posle sastanka savezničkih načelnika odbrane i načelnika štabova, javlja dopisnik Ukrinforma.

„Načelnici odbrane su takođe razgovarali o tome kako će održati i povećati savezničku podršku Ukrajini. Municija, oprema i obuka koju isporučuju saveznici čine stvarnu razliku na bojnom polju. Sa svojim uspesima na terenu i onlajn, Ukrajina je imala fundamentalno promenio moderno ratovanje. NATO će podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno. Zima dolazi, ali naša podrška će ostati nepokolebljiva“, rekao je admiral.

Odgovarajući na pitanja novinara da li je NATO spreman da proširi snabdevanje Ukrajini najsavremenijim zapadnim sistemima naoružanja, vojni načelnik je primetio da su saveznici već bili uključeni u takve napore.

On je podsetio da je NATO podržao Ukrajinu paketom nesmrtonosne pomoći, kako je dogovoreno na samitu u Madridu. Istovremeno, saveznici, i ne samo oni, čine sve što je moguće da Ukrajini obezbede potrebno naoružanje i vojnu opremu kako bi podržali njenu sposobnost da se bori protiv ruskog agresora. Na primer, tokom konferencije pomoći Ukrajini u formatu Ramštajn učestvovalo je 50 zemalja, što je 20 više od broja saveznika u NATO.

Na početku rata, primetio je admiral, akcenat je stavljen na sisteme naoružanja postsovjetskog modela. Ukrajincima je bilo lakše da nabave takvo oružje i odmah ga upotrebe, što je i bilo logično. U sadašnjoj fazi, sve više zapadnih sistema se šalje u Ukrajinu, iako to zahteva obuku. Relevantni rad je u toku. Ukrajinske snage su obučene kako za rukovanje sistemima naoružanja, tako i za njihovo redovno održavanje, što je zaista važno u uslovima rata, rekao je šef Vojnog komiteta NATO-a.

On je napomenuo da je trenutno oružje postsovjetskog tipa koje se nalazilo u zalihama nekih savezničkih zemalja, uglavnom, već istrošeno. Tako Ukrajina nastavlja da dobija sve više zapadnih sistema naoružanja, a ovaj proces je već postao gotovo „automatski“.

„Bez sumnje: nova era za globalnu bezbednost je počela. Kristalno je jasno da je ovaj sukob veći od Ukrajine. Ceo međunarodni poredak zasnovan na pravilima je na udaru. A to je na slobodnim, demokratskim nacijama svet da ga zaštiti… Ovo su izazovna vremena. Vremena velike neizvesnosti. Ali mi kao saveznici smo ojačani saznanjem da postoji 3,2 miliona vojnika i žena (uskoro će ih biti više) koji će učiniti sve što je potrebno da zaštite svakog inč savezničke teritorije i svaki od milijardu građana koji žive na savezničkom tlu“, dodao je admiral Rob Bauer.

Kako je ranije saopšteno, od 16. do 18. septembra u Talinu se održava gostujući sastanak Vojnog komiteta NATO-a uz učešće savezničkih odbrambenih lidera.