Moskva: Kijev predlaže neutralnu Ukrajinu poput Austrije i Švedske

Moskva: Kijev predlaže neutralnu Ukrajinu poput Austrije i Švedske

Ruska i ukrajinska delegacija vode pregovore, za koje Sergej Lavrov kaže da nisu laki, ali da ima pomaka. Prema rečima šefa ruske delegacije, Kijev predlaže da se na Ukrajinu primeni austrijski ili švedski model demilitarizovane zemlje, koja ima svoju vojsku. Kremlj bi to smatrao kompromisom, tvrdi Dmitri Peskov.

Šef ruskog pregovaračkog tima i pomoćnik predsednika Rusije Vladimir Medinski rekao je da Kijev tokom pregovora predlaže da se na Ukrajinu primeni austrijski ili švedski model demilitarizovane zemlje, koja ima svoju vojsku.

„Na pregovorima se razmatra očuvanje i razvoj neutralnog statusa Ukrajine, demilitarizacija Ukrajine, osim toga razmatra se i celokupan kompleks pitanja koja su povezana sa veličinom ukrajinske vojske“, rekao je Medinski.

U Kremlju kažu da bi stvaranje demilitarizovane Ukrajine poput Austrije i Švedske, sa sopstvenom vojskom, bilo smatrano kompromisom.

„To je varijanta o kojoj se trenutno raspravlja i mogla bi da se smatra kompromisom“, rekao je i portparol Kremlja Dmitri Peskov.