Ministarstvo odbrane Ukrajine: Ruske snage pucale na evakuaciju civila

Ministarstvo odbrane Ukrajine: Ruske snage pucale na evakuaciju civila

Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine saopštila je da su ruske trupe pucale na konvoj civila koji je pokušavao da evakuiše jedno selo u Kijevskoj oblasti.

„Nakon saznanja okolnosti tragedije, ispostavilo se da su ljudi sami pokušavali da pobegnu od osvajača, pa su počeli da se evakuišu bez „zelenog koridora” koji su ugovorile strane. Pozivamo sve građane koji su u opasnosti da prate zvanične informacije o putevima evakuacije i koriste samo bezbedne puteve.“

U subotu je MOU GUR izvestio da su 11. marta, tokom pokušaja evakuacije iz sela Peremoha (Barisivski okrug, Kijevska oblast) u selo Gostroluča, ruske snage otvorile vatru na kolonu civila koju su činile isključivo žene i deca. U izveštaju je navedeno da je dogovoren „zeleni” koridor.

Prijavljeno je da je tada poginulo sedam osoba, uključujući jedno dete.

Zaštita civila u oružanom sukobu je regulisana međunarodnim humanitarnim pravom. Konkretno, Četvrta Ženevska konvencija o zaštiti civilnih lica u vreme rata.

Prema ovim pravilima, namjerni napadi na civile koji nisu direktno uključeni u neprijateljstva su jednaki ratnom zločinu.