Međunarodni sud pravde naložio Rusiji da obustavi vojne akcije u Ukrajini – Zelenski: Potpuna pobeda Ukrajine

Međunarodni sud pravde naložio Rusiji da obustavi vojne akcije u Ukrajini – Zelenski: Potpuna pobeda Ukrajine

Međunarodni sud pravde, povodom tužbe Kijeva, naložio je Rusiji da obustavi vojne akcije u Ukrajini.

„Ruska Federacija mora odmah da obustavi vojne operacije koje je započela 24. februara 2022. na teritoriji Ukrajine“, saopštile su sudije Međunarodnog suda pravde.

Takođe, sud je poručio da Rusija mora da obezbedi i da druge snage, koje su pod njenom kontrolom ili imaju podršku Moskve, obustave vojne operacije.

Kijev u tužbi navodi da je lažna tvrdnja Rusije da je invaziju na Ukrajinu izvršila kako bi sprečila genocid i stoga je tražio da se utvrdi da Rusija nema pravnu osnovu da preduzima akciju u Ukrajini i protiv Ukrajine.

Ruski ambasador u Holandiji obavestio je ranije sudije da „njegova vlada nema nameru da učestvuje u usmenom postupku“, a predstavnici Rusije nisu se pojavili na saslušanju 7. marta.

Iako su odluke suda obavezujuće, on nema direktna sredstva za njihovo sprovođenje i u retkim slučajevima države su ih u prošlosti ignorisale, navodi Rojters.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je naredbu Međunarodnog suda pravde.

„Ukrajina je odnela potpunu pobedu u svom predmetu protiv Rusije na Međunarodnom sudu pravde. MSP je naložio da se odmah zaustavi invazija. Naredba je, prema međunarodnom pravu, obavezujuća. Rusija mora odmah da se povinuje. Ignorisanje naredbe će još više izolovati Rusiju“, poručio je Zelenski u objavi na Tviteru.