Zelenski kaže da su njegove snage ponovo zauzele gradove i sela u velikom istočnom napadu

Zelenski kaže da su njegove snage ponovo zauzele gradove i sela u velikom istočnom napadu

Ukrajinski lider Volodimir Zelenski govorio je o „dobrim vestima“ na ratištima istočne Ukrajine, rekavši da je njegova vojska ponovo zauzela neke gradove i sela od Rusije, što je, kako kažu analitičari otvorenog izvora, izgledalo kao dubok i iznenadni udar iza Ruske linije.

U svom dnevnom kasnonoćnom obraćanju u sredu, predsednik Zelenski je rekao da je dobio vest da su njegove snage oslobodile niz naselja u oblasti Harkova u kontraofanzivi za koju su neki zapadni analitičari sugerisali da je Kijev ponovo zauzeo oko 400 kvadratnih kilometara (154 kvadratnih milja). ) teritorije.

„Ove nedelje imamo dobre vesti iz Harkovske oblasti. Svi ste verovatno videli izveštaje o nedavnim aktivnostima ukrajinskih branilaca. I mislim da se svaki (ukrajinski) građanin oseća ponosnim na naše ratnike“, rekao je Zelenski.

Regija Harkov se graniči sa Rusijom, a njen glavni grad, Harkov, mesecima je gađan ruskim projektilima nakon što Moskva nije uspela da ga zauzme u ranim fazama svoje invazije 24. februara.

U znak da je situacija u toj oblasti i dalje veoma promenljiva, Zelenski je rekao da je prerano da se imenuju ponovo zauzeti gradovi i sela i zahvalio dvema vazdušno-desantnim brigadama i jednoj mehanizovanoj brigadi za, kako je rekao, njihovu hrabrost.

Takav napad, ako se potvrdi i ako se dobici održe, bio bi značajan podsticaj za Kijev, koji želi da pokaže svojim zapadnim pristalicama da može silom da promeni činjenice na terenu i da zaslužuje kontinuiranu finansijsku i oružanu podršku.

Postoji dodatni pritisak na Kijev da to pokaže pre nego što nastupi zima usred pretnji ruskog predsednika Vladimira Putina da će zaustaviti sve isporuke energenata u Evropu ako Brisel nastavi sa predlogom za ograničavanje cene ruskog gasa.

Kao podsticaj Kijevu, američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je u četvrtak da je predsednik Džo Bajden odobrio dodatnih 675 miliona dolara u oružju Ukrajini dok su se on i drugi ministri odbrane sastali u Nemačkoj da razgovaraju o tome kako da nastave da podržavaju Ukrajinu na duži rok.