Kuleba: Počeli smo pregovore sa Nemačkom u vezi sa razmeštanjem Patriota

Kuleba: Počeli smo pregovore sa Nemačkom u vezi sa razmeštanjem Patriota

Šef Ministarstva spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da ukrajinska strana pregovara sa Nemačkom, kao i sa Sjedinjenim Američkim Državama, o postavljanju sistema Patriot u Ukrajini.

„Podržavamo poljsku ideju da se Patriot rasporedi u Ukrajini, jer je to najbolji način da zaštitimo ne samo Ukrajinu, već i Poljsku i druge evropske zemlje i NATO. Počeli smo pregovore sa Nemačkom o ovom pitanju. Pokrenuli smo ove probleme sa Sjedinjenim Državama, jer imaju tehnologiju Patriot „Takođe koristim ministarske sastanke NATO-a i OEBS-a da razgovaram sa svima koji nam mogu pomoći da donesemo pozitivnu odluku u vezi sa isporukom Patriota Ukrajini“, rekao je on.

Ranije je Pentagon saopštio da SAD razmatraju mogućnost slanja sistema Patriot u Ukrajinu za podršku protivvazdušnoj odbrani od ruskih napada.

Berlin je navodno ponudio Varšavi sistem bezbednosti vazdušnog prostora Patriot nakon što je raketa pala u Poljskoj prošle nedelje, ubivši dve osobe.

Kasnije je poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak zatražio od Nemačke da umesto toga pošalje sisteme Patriot u Ukrajinu.

Nemačka je saopštila da sa saveznicima razgovara o zahtevu Poljske da pošalje nemačke sisteme Patriot u Ukrajinu.