Kuleba: Nemački tenkovi će doći u Ukrajinu, za ovu odluku treba vremena

Kuleba: Nemački tenkovi će doći u Ukrajinu, za ovu odluku treba vremena

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba veruje da će Nemačka na kraju dozvoliti snabdevanje svojih tenkova Ukrajini, ali ukrajinskoj vladi treba vremena da evoluira pre nego što donese takvu odluku.

Kako prenosi „Evropska pravda“ pozivajući se na „Interfaks-Ukrajina“, Kuleba je to rekao u subotu na konferenciji za novinare sa nemačkom koleginicom Analenom Burbok u Kijevu.

Šef MIP-a je naglasio da je Ukrajina zahvalna Nemačkoj za sisteme Gepard i višestruke raketne sisteme MARS.

„Vidimo da, generalno, nemačka vlada odlučuje da donese ove odluke, ali to traje veoma dugo. Uveren sam da će kao rezultat toga nemački tenkovi biti isporučeni i Ukrajini, samo nemačkoj vladi – i ovde sam nemojte misliti da je problem u stavu Ministarstva spoljnih poslova – potrebno je vreme da se prođe kroz evoluciju pre donošenja takve odluke“, rekao je Kuleba.

„U normalnim okolnostima ne bismo bili protiv i mogli bismo da čekamo, ali svaki dan, dok neko u Berlinu razmišlja, konsultuje, konsultuje se da li da dam tenkove ili ne, kada da damo Iris, neko u Ukrajini gine jer tenk ima. nije stigao, zbog činjenice da tenk nije mogao da dođe na poziciju i podrži naše trupe“, dodao je on.

Analena Burbok je sa svoje strane dodala da će sistemi Iris biti isporučeni Ukrajini u narednim nedeljama.

„Gepard protivavionski samohodni topovi su već isporučeni, a biće isporučeno još 10. To je centralno pitanje – kako ćemo to dalje da radimo, želimo da o tome razgovaramo sa partnerima. Naše Ministarstvo spoljnih poslova je veoma aktivno počinje da govori o snabdevanju sovjetskih tenkova,“ dodala je ona.

Podsetimo, šef nemačkog ministarstva spoljnih poslova Analena Burbok je 10. septembra doputovala u Kijev po drugi put od početka invazije u punom obimu. Tokom posete Velikoj Dimerki kod Kijeva, obećala je Ukrajini dalju pomoć u razminiranju.