Kuleba o garancijama bezbednost nuklearne elektrane

Kuleba o garancijama bezbednost nuklearne elektrane

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba u petak je telefonom razgovarao sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaelom Grosijem u vezi sa situacijom u nuklearki Zaporožja, prenosi „Evropska istina”.

„Tokom današnjeg razgovora sa generalnim direktorom IAEA Rafaelom Grosijem, naglasio sam da je jedini način da se obezbedi nuklearna bezbednost u Evropi vraćanje nuklearne elektrane Zaporožje pod kontrolu Ukrajine“, napisao je Kuleba na Tviteru.

Šef ukrajinskog spoljnopolitičkog resora je dodao da će „nastaviti konstruktivnu interakciju sa IAEA za postizanje ovog cilja“.

Ranije je Savet guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju, koji čine predstavnici 35 zemalja članica UN, usvojio rezoluciju kojom se od Rusije zahteva da prekine okupaciju Zaporoške nuklearne elektrane.

Situacija na ZNPP je u centru pažnje od početka avgusta, kada je ruska vojska počela da granatira postrojenje. Rusija je odbacila pozive na demilitarizaciju nuklearne elektrane, pod izgovorom da je „zaštiti“ od provokacija, a za granatiranje okrivljuje Ukrajinu.

Nakon kratke misije u ZNPP, stručnjaci IAEA su predstavili izveštaj koji potvrđuje da je Rusija rasporedila „vojno osoblje, vozila i opremu na različitim lokacijama u fabrici.

Nakon toga, Rafael Grosi je pozvao na hitan prekid granatiranja na području okupirane elektrane Zaporožje i stvaranje „bezbednosne zone“ oko nje, naglašavajući da nestanak struje u elektrani povećava rizik od nesreće.