Google će početi da briše „neaktivne“ naloge u decembru

Google će početi da briše „neaktivne“ naloge u decembru

Imate Google nalog koji niste koristili neko vreme? Ako želite da sprečite da nestane, trebalo bi da se prijavite pre kraja nedelje.

Prema Google-ovoj ažuriranoj politici neaktivnih naloga, koju je tehnološki gigant najavio još u maju, nalozi koji nisu korišćeni najmanje dve godine mogu biti izbrisani. Nalozi za koje se smatra da su neaktivni biće obrisani u fazama počevši od petka.

Ako imate nalog koji je u opasnosti od brisanja, trebalo bi da dobijete više obaveštenja od Google-a poslata na e-poštu koja je povezana sa tim nalogom i njegovom adresom za oporavak (ukoliko neko izađe). Ali ako još uvek ispunjavate korak sa ovom novom smernicom — i želite da budete sigurni da će vaš sadržaj na Google disku, Dokumentima, Gmail-u i još mnogo toga biti sačuvan — evo šta treba da znate.

U majskom saopštenju, Google je svoje ažuriranje neaktivnog naloga pripisao bezbednosnim problemima.

Verovatnije je da će nalozi koji se nisu koristili duže vreme biti ugroženi, saopštila je kompanija, napominjući da „zaboravljeni nalozi ili nalozi bez nadzora” obično imaju stare lozinke, često nemaju dvofaktorsku autentifikaciju i dobijaju manje bezbednosnih provera. Kao rezultat toga, ovi nalozi mogu biti oteti i korišćeni za neželjenu poštu ili drugi zlonamerni sadržaj, kao i za krađu identiteta.

Najlakši način da održite svoj Google nalog aktivnim (i time sprečite njegovo brisanje) je da se prijavite najmanje jednom u dve godine.

Druge radnje koje ispunjavaju zahteve aktivnosti naloga uključuju slanje ili pomeranje e-pošte, korišćenje Google pretrage i gledanje YouTube video snimaka (YouTube je u vlasništvu Google-a) sve dok ste prijavljeni na svoj Google nalog. Postojeće pretplate postavljene preko vašeg Google naloga, uključujući profile za aplikacije i publikacije trećih strana, takođe mogu da računaju na aktivnost.

Za očuvanje sadržaja na Google fotografijama potrebno je posebno prijavljivanje. Kao što je Google ranije najavio, sadržaj fotografija može se na sličan način izbrisati nakon dve godine neaktivnosti – što znači da biste trebali povremeno otvarati aplikaciju kako slike ne bi otišle u smeće.

Ovo ažuriranje neaktivnog naloga će uticati na samo lične Google naloge koji nisu korišćeni dve godine ili više. Gugl kaže da to neće uticati na naloge napravljene za organizacije, kao što su škole ili kompanije.

Prema Google-ovoj politici na mreži, drugi izuzeci obuhvataju Google naloge koji upravljaju aktivnim malim nalozima, naloge koji sadrže stanje poklon kartice, kao i one koji su korišćeni za kupovinu Google proizvoda, aplikacija ili pretplata koje su u toku.

Takođe nema planova za brisanje naloga sa IouTube video snimcima u ovom trenutku, potvrdio je portparol Gugla za Asošijeted pres u ponedeljak.

Osim što vaš Google nalog bude aktivan, postoji nekoliko alatki koje će vam pomoći da upravljate i napravite rezervnu kopiju podataka.

Google arhiviranje, na primer, omogućava korisnicima da preuzmu i izvezu podatke naloga van Google-a u bilo kom trenutku. A njegov Menadžer neaktivnih naloga vam omogućava da izaberete šta će se desiti sa vašim nalogom i podacima ako oni postanu neaktivni — uključujući opcije za slanje odabranih datoteka pouzdanim kontaktima ili potpuno brisanje naloga. Google-ova onlajn politika takođe kaže da kompanija može da radi sa užom porodicom da zatvori nalog preminule voljene osobe i/ili obezbedi neki sadržaj naloga – bez deljenja akreditiva za prijavu – od slučaja do slučaja.

Google traži od korisnika da navedu i ažuriraju adresu e-pošte za oporavak za svoj nalog—što je takođe korisno za slanje obaveštenja o neaktivnosti naloga i druge komunikacije.