Booking.com će se suočiti sa teškim novim tehnološkim pravilima EU

Booking.com će se suočiti sa teškim novim tehnološkim pravilima EU

Evropska unija je u ponedeljak dodala holandskog onlajn turističkog giganta Booking.com na svoju listu digitalnih kompanija koje su dovoljno velike da potpadaju pod oštrija pravila konkurencije.

Brisel je takođe rekao da će istražiti da li platforma društvenih medija Iks, u vlasništvu tehnološkog milijardera Elona Maska, može biti izuzeta od pravila.

Bivši Tviter podneo je opovrgavanje tvrdeći da „uprkos ispunjavanju pragova, Iks se ne kvalifikuje kao važan prolaz između preduzeća i potrošača“, saopštila je Evropska komisija, čija bi istraga trebalo da se završi u roku od pet meseci.

Booking.com, čija matična kompanija Booking Holdings ima sedište u Sjedinjenim Državama, sada ima šest meseci da se pripremi za usklađenost sa znamenitim Zakonom o digitalnim tržištima (DMA).

EU je već imenovala šest „čuvara vrata“ tržišta koji moraju da se pridržavaju DMA: Google roditelj Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft i vlasnik TikTok-a BiteDance.

Pravila imaju za cilj da izjednače uslove na digitalnom tržištu, osiguravajući korisnicima iz EU više mogućnosti pri izboru proizvoda kao što su veb pretraživači i pretraživači.

DMA takođe zahteva da kompanije obaveste Brisel pre kupovine drugih firmi, bez obzira na veličinu, u pokušaju da zauzdaju monopole.

Booking.com je dominantan igrač sa tržišnim udelom u Evropi od više od 60 procenata.

„Dobra vest danas je: turisti će početi da imaju koristi od većeg izbora, a hoteli će imati više poslovnih prilika“, rekla je komesarka EU za konkurenciju Margrete Vestager.

Komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton obećao je da će EU raditi na tome da Booking „u potpunosti ispuni obaveze DMA u roku od šest meseci“.

Booking.com je saopštio da je bio u razgovorima sa komisijom pre odluke EU.

„(Mi) ćemo nastaviti da radimo konstruktivno sa njima dok razvijamo rešenja za usklađivanje“, dodaje se u saopštenju kompanije.

Sa DMA, EU može nametnuti kazne do 10 procenata ukupnog globalnog prometa kompanije. Ovo može porasti na 20 procenata za ponovljene prestupnike, a u najtežim okolnostima, EU može narediti razbijanje kompanija.

EU nije bežala od preuzimanja najvećih digitalnih platformi, poput Bookinga, kroz svoje nove zakone ili korišćenje starijih, utvrđenih pravila.

Brisel je prošle godine blokirao ponudu Booking-a za eTraveli, manju onlajn agenciju za putovanja, navodeći strah da bi to moglo dovesti do viših cena za potrošače.

EU je već pokrenula istrage u okviru DMA u Apple, Google i Meta.

Da bi Brisel imenovao kompaniju kao čuvara kapije, ona mora da ispuni određene uslove.

Kriterijumi uključuju više od 45 miliona aktivnih korisnika mesečno u EU i više od 10.000 aktivnih poslovnih korisnika na godišnjem nivou osnovanih u bloku.

Digitalne kompanije sa godišnjim prometom u EU od najmanje 7,5 milijardi evra ili tržišnom vrednošću od preko 75 milijardi evra takođe se suočavaju sa novim ograničenjima.

U istoj izjavi u ponedeljak, komisija je takođe rekla da je odlučila da ne uključi usluge oglašavanja koje pružaju Iks i TikTok na svoju listu.