Samsung: 100% čista energija do 2050. godine

Samsung: 100% čista energija do 2050. godine

SEUL – Samsung Electronics se udaljava od fosilnih goriva i ima za cilj da u potpunosti napaja svoje globalne operacije čistom električnom energijom do 2050. godine, što je izazovan cilj za koji stručnjaci kažu da bi mogao biti ometen skromnim obavezama Južne Koreje u pogledu klimatskih promena, piše Asošijejted pres.

Samsung sa sedištem u Južnoj Koreji je vrhunski proizvođač računarskih memorijskih čipova i pametnih telefona i, prema nekim procenama, najveći potrošač energije među stotinama globalnih kompanija koje su se pridružile kampanji „RE100“ da bi 100% električne energije dobile iz obnovljivih izvora kao što su vetar ili solarna energija.

Objavljujući svoj cilj u četvrtak, kompanija je rekla da ima za cilj da postigne neto nultu emisiju ugljenika u odeljenjima svojih mobilnih uređaja, displeja i potrošačke elektronike do 2030. godine, kao i u svim globalnim operacijama, uključujući poluprovodnike do 2050. godine.

Planira da uloži 7 triliona vona (5 milijardi dolara) do 2030. godine u projekte koji imaju za cilj smanjenje emisija iz procesnih gasova, kontrolu i reciklažu elektronskog otpada, očuvanje vode i minimiziranje zagađivača. Planira da razvije nove tehnologije za smanjenje potrošnje energije u uređajima potrošačke elektronike i centrima podataka, što bi zahtevalo efikasnije memorijske čipove. Takođe će postaviti dugoročne ciljeve za smanjenje emisija u lancima snabdevanja i logistike.

„Samsung odgovara na pretnje klimatskih promena sveobuhvatnim planom koji uključuje smanjenje emisija, nove prakse održivosti i razvoj inovativnih tehnologija i proizvoda koji su bolji za našu planetu“, rekao je Džong-He Han, izvršni direktor kompanije. izjava poslata e-poštom.

Samsungov plan je izazvao pohvale od nekih njegovih investitora, uključujući menadžera holandskog penzijskog fonda APG, koji je rekao da bi kompanija potencijalno mogla dati „značajan doprinos“ u čišćenju južnokorejskog tržišta električne energije, s obzirom na njegov uticaj i uticaj na nacionalnu ekonomiju.

Ali APG je takođe izrazio zabrinutost da Samsungova najava dolazi u trenutku kada Južna Koreja povlači svoje ciljeve u pogledu klimatskih promena.

Konzervativna vlada predsednika Ioon Suk Ieol-a, koji je preuzeo dužnost u maju, usredsredila je veliki deo svoje energetske politike na promovisanje električne energije proizvedene u nuklearnoj elektrani. Očajnički želeći da podstakne slabu ekonomiju, Ioonova vlada je takođe ukazala na nespremnost da oštro smanji zavisnost zemlje od uglja i gasa, koji proizvode oko 65% električne energije u Južnoj Koreji.

Južna Koreja je 2021. dobijala 7,5 odsto električne energije iz obnovljivih izvora, što je znatno niže od proseka od 30 odsto među bogatim zemljama koje čine Organizaciju za ekonomsku saradnju i razvoj. Ioonova vlada je nedavno prilagodila cilj zemlje za obnovljivu energiju na 21% ukupnog energetskog miksa do 2030. godine, ublaživši cilj od 30% koji je najavio njegov liberalni prethodnik Mun Džae-in.

Samsung je priznao da će imati teže vreme da pređe na obnovljive izvore električne energije kod kuće nego u svojim inostranim operacijama, gde ima za cilj da dođe do 100% čiste energije do 2027.

„Kao dugoročni investitor u Koreji, zabrinuti smo zbog toga kako vlada planira da pomiri očajničku potrebu industrije za čistom električnom energijom kako bi ostala relevantna na duge staze,“ Ioo-Kiung Park, APG-ov šef odgovornog ulaganja i upravljanja za Aziju i Pacifik , navodi se u saopštenju.

Samsung, najveća kompanija u Južnoj Koreji, suočila se sa sve većim pritiskom da učini više na smanjenju emisija ugljenika jer je zaostajala za nekim od svojih kolega u klimatskim obavezama. Među tim kompanijama je Apple, glavni kupac Samsungovih čipova, koji se pridružio RE100 2016. godine i planira da bude neutralan po pitanju ugljen-dioksida u celom svom poslovanju i proizvodnim lancima snabdevanja do 2030. godine, stavljajući pritisak na svoje dobavljače da ispune te zahteve.

Samsung je kruna ekonomije koja se oslanja na izvoz, koju pokreće proizvodnja poluprovodnika, automobila, displeja, mobilnih telefona i brodova, industrija koje imaju tendenciju da imaju visoku potrošnju energije.

Samsung je koristio 25,8 teravat sati električne energije za svoje operacije prošle godine, što je skoro duplo više od količine koju su potrošila sva domaćinstva u glavnom gradu Južne Koreje Seulu i više od drugih globalnih tehnoloških giganata kao što su Google, Apple, Meta, Intel i Taivan Semiconductor Manufacturing Kompanija.

Samsungovo prihvatanje čiste električne energije moglo bi imati značajne efekte u lancu snabdevanja, gurajući druge kompanije da povećaju svoje zalihe obnovljive energije, rekao je Jin Voo-sam iz Korporativne fondacije za obnovljivu energiju sa sedištem u Seulu.

„Najvažnije, Samsungova posvećenost RE100 šalje snažan signal tržištu obnovljive energije i kreatorima politike da povećaju snabdevanje obnovljivom energijom s obzirom na ogromnu potrošnju električne energije od strane kompanije“, rekao je Jin.