Zakon o gej brakovima naišao je na prepreku u američkom Senatu, nema glasanja do posle izbora

Zakon o gej brakovima naišao je na prepreku u američkom Senatu, nema glasanja do posle izbora

Glasanje u američkom Senatu o zakonu koji štiti homoseksualne brakove u četvrtak odloženo je za izbore za Kongres 8. novembra, pošto pregovarači nisu uspeli da dobiju dovoljnu podršku republikanaca da bi obezbedili prolaz.

Kašnjenje je uništilo nade zagovornika koji su tražili hitnu akciju u vezi sa nacrtom zakona koji je već usvojio Predstavnički dom, a kojim bi se osigurala zaštita istopolnih i međurasnih brakova.

Ovaj potez je usledio nakon višenedeljnih razgovora iza zatvorenih vrata između male grupe demokratskih i republikanskih senatora koji su razmatrali načine da izmene predlog zakona kako bi privukli najmanje 10 republikanskih pristalica koji bi se pridružili 48 demokrata i dva nezavisna.

Američki biro za popis stanovništva u 2019. procijenio je da postoji 543.000 istopolnih domaćinstava bračnih parova i 469.000 domaćinstava sa istopolnim nevjenčanim partnerima koji žive zajedno.

Lider većine u Senatu Čak Šumer je „izuzetno razočaran“ što nije bilo najmanje 10 od 50 republikanaca koji su bili spremni da istupe da podrže zakon o pravima homoseksualaca, rekao je portparol Džastin Gudman u saopštenju.

Gudman je dodao da je Šumer ipak „100% posvećen“ održavanju glasanja ove godine. Šumer se nadao da će u ponedeljak organizovati prvo proceduralno glasanje o zakonu.

Senatori koji su vodili pregovore objavili su saopštenje u kojem su rekli da im je potrebno dodatno vreme za rad na zakonu. „Uvereni smo da ćemo, kada naš zakon dođe na glasanje u Senatu, imati dvostranačku podršku da usvojimo zakon“, rekli su demokratski senatori Tami Boldvin i Kirsten Sinema i republikanci Suzan Kolins, Rob Portman i Tom Tilis.

Boldvin je ranije rekao novinarima da će zakon biti stavljen na glasanje nakon izbora.

Džoni Medison, privremena predsednica LGBT organizacije za ljudska prava Savet za ljudska prava, pozvala je da se predlog zakona iznese na glasanje „u najranijem mogućem trenutku“, nazvavši to odlaganje razočaravajućim.

„Jednakost u braku – i za LGBTK+ i za međurasne parove – nije i ne bi trebalo da bude partijsko pitanje, a tretirati je kao takvu je uvreda za milione porodica koje su pogođene“, rekla je Medison u saopštenju.

Razmišljanje iza odlaganja je da će se republikanski senatori nakon izbora na sredini mandata osjećati slobodnije da podrže zakon u vrijeme kada bi bilo kakva reakcija birača bila dvije godine nakon narednih izbora.

„Ako misle da im to poboljšava šanse za prolaz, to je njihova prerogativnost“, rekao je republikanski senator Džon Kornin novinarima, dodajući da će glasati protiv zakona kojim se istopolni brakovi kodificiraju u zakon.

Neuspeh Senata da dobije dovoljnu podršku republikanaca za predlog zakona usledio je nakon što je Predstavnički dom pod kontrolom demokrata sredinom jula doneo takvu meru uz podršku 47 republikanaca.

Šumer je pazio da pregovaračima – i pokolebljivim republikancima – da prostor koji im je bio potreban da sastave nacrt zakona koji bi uspeo, umesto da samo prisiljava senatore da glasaju za ili protiv, ali rezultiraju neuspelim glasanjem.

Tokom proteklih nekoliko dana, mala grupa senatora i njihovo osoblje radili su na amandmanu koji je osmišljen da zaštiti zabrinutost nekih republikanaca za „versku slobodu“.

Ali neki pristalice zakona rekli su da je prava prepreka u tome što jednostavno nije bilo dovoljno republikanaca spremnih da podrže bilo koji takav zakon, posebno šest nedelja pre izbora.

„Republikanci treba da ustanu i objasne zašto ne žele da glasaju za jednakost među svim ljudskim bićima i pravo na brak sa osobom koju volite“, rekla je demokratska senatorka Elizabet Voren novinarima nakon što je čula za odlaganje.

Republikanski senator Rob Portman rekao je novinarima: „Bili smo veoma, veoma blizu“ da krenemo ka usvajanju zakona.

Napor da se donese savezni zakon koji priznaje homoseksualne brakove nastao je nakon što je konzervativni sudija Vrhovnog suda SAD Klarens Tomas u junu napisao da bi ista logika koja je dovela do toga da sud poništi nacionalno pravo na abortus takođe mogla da ga navede da preispita svoju raniju odluku o legalizaciji istopolnih osoba. brak.

Na početku, senator Mit Romni je bio jedan od nekoliko republikanaca koji su rekli da nema potrebe da se pozabavimo takvim zakonima nakon što je Vrhovni sud 2015. godine doneo odluku da je pravo na brak zagarantovano istopolnim parovima.

Sud je 2015. godine, međutim, bio znatno manje konzervativan od sadašnjeg višeg suda.

Pristalice zakona strahuju da bi kašnjenje – drugo u dva meseca – moglo dodatno da oslabi podršku, posebno ako republikanci pobede na izborima u novembru.