Vlada SAD pravi planove za vanredne situacije za zatvaranje železnice

Vlada SAD pravi planove za vanredne situacije za zatvaranje železnice

Administracija predsednika Džoa Bajdena napravila je u utorak planove za vanredne situacije sa ciljem da obezbedi isporuke kritične robe u slučaju gašenja američkog železničkog sistema, istovremeno pritiskajući železnice i sindikate da postignu dogovor kako bi izbegli obustava rada koja utiče na usluge prevoza tereta i putnika, prenosi Rojters.

Potencijalno gašenje, koje bi moglo doći već u petak, moglo bi da zamrzne skoro 30% američkih teretnih pošiljki, podstakne inflaciju, ometa snabdevanje hranom i gorivom, košta američku ekonomiju oko 2 milijarde dolara dnevno i izazove probleme u transportu.

Železnice, uključujući Union Pacific, Berkshire Hathavai’s, BNSF, CSKS i Norfolk Southern imaju rok do minut posle ponoći u petak da postignu okvirne dogovore sa tri zadržavanja sindikati koji predstavljaju oko 60.000 radnika.

Ako se dogovori ne postignu, moglo bi doći do sindikalnih štrajkova ili blokada poslodavaca. Ali, železnice i sindikati bi takođe mogli da se dogovore da ostanu za stolom za pregovaranje ili bi američki Kongres predvođen demokratama mogao da interveniše produžavanjem razgovora ili uspostavljanjem uslova za nagodbu.

Gubitak Bajdenove administracije dolazi u trenutku kada grupe za hranu, energiju, automobilsku i maloprodajnu proizvodnju mole Kongres da interveniše, rekavši da bi gašenje železnice moglo da ugrozi sve, od globalnih snabdevanja žitom do pošiljki robe u vezi sa kupovinom za božićne praznike.

Sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je da administracija traži od kamiondžija i avio-prevoznika da pomognu u slučaju prestanka železničkog saobraćaja, kao i da razmatra pozivanje organa za hitne slučajeve. Žan-Pjer je dodao da administracija organizuje svakodnevne sastanke među agencijama kako bi procenila koji su lanci snabdevanja i roba u najvećem riziku.

Bela kuća je poručila železnicama i sindikatima da je „gašenje neprihvatljivo i da će naštetiti američkim radnicima, porodicama i preduzećima, i da moraju da preduzmu mere da to spreče“, rekao je zvaničnik Bele kuće Rojtersu, želeći da ostane anoniman.

Jedno od ključnih pitanja je obezbeđivanje „kontinuirane distribucije vitalnih opasnih materijala koji zavise od železničkog transporta, kao što je hlor za postrojenja za prečišćavanje vode“, dodao je ovaj zvaničnik. Železnice su u ponedeljak prestale da primaju pošiljke opasnih materija kao što su hlor i hemikalije koje se koriste u đubrivu, kako se ne bi zaglavile na nesigurnim lokacijama ako se železnički saobraćaj zaustavi.

Američki energetski sektor se oslanja na železnice za transport uglja, sirove nafte, etanola i drugih proizvoda.

Neke železnice planiraju da uvedu dodatna ograničenja koja bi mogla da utiču na dobavljače hrane i onlajn prodavce koji koriste intermodalne usluge koje povezuju brodove, vozove i kamione. BNSF, koji opslužuje zapadne Sjedinjene Države, saopštio je da će prestati da prihvata intermodalni teret u frižideru. Norfolk Southern, koji opslužuje istočne Sjedinjene Države, rekao je da će prestati da prihvata sve intermodalne pošiljke.

Američka putnička železnica Amtrak, koja koristi koloseke koje održavaju teretne železnice, suočava se sa sve većim prekidima. Amtrak je saopštio da će u sredu otkazati vozove na još sedam međugradskih linija nakon što je u utorak počeo da ukida vozove na četiri međugradske linije.

Ulozi su veliki za Bajdena, koji je obećao da će obuzdati rastuće potrošačke troškove uoči novembarskih izbora koji će odrediti da li će njegove kolege demokrate zadržati kontrolu nad Kongresom.

Bajden je u julu imenovao odbor za hitne slučajeve kako bi stvorio okvir za uslove poravnanja.

To se nije dogodilo od ranih 1990-ih, kada je Kongres poslao stranke na konačnu i obavezujuću arbitražu.

Sindikatima u trenutnim razgovorima ponuđena su značajna povećanja plata. Tri od 12 sindikata, koji predstavljaju otprilike polovinu od 115.000 radnika pogođenih pregovorima, tek treba da potpišu ugovore. Oni se bore sa železnicom oko uslova rada za koje su rekli da su se pogoršali nakon što je industrija smanjila svoju radnu snagu za skoro 30 odsto tokom proteklih šest godina.

Korisnici železničkog saobraćaja rekli su da će ih zbog gašenja morati da traže alternativni transport i skladištenje svega, od amonijaka i goriva do automobila i hrane za kokoši.

Za rukovanje teretom u jednom vagonu potrebno je oko četiri kamiona. Sjedinjene Države nemaju procenjenih 467.000 kamiona ili neophodnu radnu snagu da podrže takvu smenu. Osim toga, neki teret je pretežak ili velik da bi mogao da se kreće preko puta.

Prekid rada na železnici mogao bi da nastupi jer američki farmeri beru kukuruz, pšenicu i soju za izvoz širom sveta, navodi Nacionalno udruženje za žito i stočnu hranu.

„Ekonomske štete širom lanca snabdevanja hranom i poljoprivredom bile bi brze i ozbiljne“, saopštila je grupa.

Džastin Luhhajm, viši direktor vladinih poslova u Institutu za đubrivo, koji predstavlja kompanije koje se oslanjaju na zalihe amonijaka, dodao je: „Kada razmišljate o globalnoj bezbednosti hrane, rekao bih da je trenutno kriza“.

Proizvođači automobila se brinu da bi prekid mogao isprazniti salone dilera tako što bi automobile nasukali na pogrešna mesta. Toiota je rekla da će morati da skladišti vozila i „mnoge lokacije bi ostale bez skladišta u roku od dva do četiri dana od proizvodnje“.