Vlada Holandije dozvolila je Hagu da kupuje gas od Gaspromove podružnice uprkos sankcijama EU

Vlada Holandije dozvolila je Hagu da kupuje gas od Gaspromove podružnice uprkos sankcijama EU

Holandska vlada je saopštila da će dozvoliti nekoliko gradova, uključujući Hag, da nastave da koriste gasne ugovore sa nemačkom podružnicom Gasproma najmanje do 1. januara, piše Rojters, prenosi „Evropska istina“.

U pismu parlamentu, ministar energetike Rob Jeten rekao je da holandska vlada veruje da je podružnica podložna evropskim sankcijama protiv Rusije, ali traži pojašnjenje od Evropske komisije.

U pismu je kompaniju ranije poznatu kao Gazprom Germania nazvao SEFE Energi Ltd i rekao da pripada Rusiji.

„S obzirom na to da nemačka vlada ima punu kontrolu nad SEFE, ali još nije stekla vlasništvo nad akcijama, SEFE potpada pod režim sankcija“, napisao je Jeten.

Nemački regulator za energetiku saopštio je u aprilu da stavlja Gazprom Germania, kompaniju za trgovinu, skladištenje i prenos gasa, u privremenu upravu u korist Nemačke i Evrope i u junu je preimenovao u Securing Energi for Europe GmbH.

Ietten je ranije rekao 120 holandskih opština i drugih javnih organizacija da njihovi ugovori sa kompanijom moraju biti raskinuti do 10. oktobra, prema evropskim pravilima o sankcijama za ugovore o otvorenom tenderu.

Većina holandskih gradova koji su imali ugovore sa Gaspromom, uključujući Utreht, već su sklopili nove ugovore o kupovini gasa. Ali Hag je negirao da nije mogao da nađe alternativu za rok i zahtevao je izuzetak.