UN osuđuju Iran zbog proterivanja nuklearnih inspektora

UN osuđuju Iran zbog proterivanja nuklearnih inspektora

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi osudio je iransko „nesrazmerno i bez presedana“ proterivanje visokih inspektora UN iz njegovih nuklearnih postrojenja. Iran je napravio ovaj potez kao odgovor na optužbe Zapada da tajno obogaćuje uranijum.

Iran je obavestio IAEA da je proterao „nekoliko iskusnih inspektora Agencije“, naveo je Grosi u saopštenju u subotu. Ovi inspektori su bili uključeni u praćenje usaglašenosti Teherana sa Sporazumom o neširenju nuklearnog oružja (NPT), sporazumom iz 1970. prema kojem su se potpisnice bez nuklearnog oružja složile da ga neće razvijati.

Dok NPT dozvoljava Iranu da opozove akreditive inspektora, Grosi je odluku Teherana nazvao „nesrazmernom i bez presedana“. Iako Grosi nije naveo koliko je inspektora zabranjeno, on je rekao da je ta odluka uticala na „oko jednu trećinu jezgre grupe najiskusnijih inspektora Agencije“ u Iranu.

„Ova odluka Irana za duboko žaljenje je još jedan korak u pogrešnom pravcu i predstavlja nepotreban udarac ionako zategnutim odnosima između IAEA i Irana“, rekao je on.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je dignulo inspektore kao odgovor na to da zapadne sile koriste IAEA „u sopstvene političke svrhe“.

Ova izjava je bila očigledna referenca na najavu Francuske, Nemačke i Velike Britanije da će zadržati sankcije Iranu zbog njegovog navodnog nepoštovanja Iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, koji je Teheranu ponudio ograničeno oslobađanje od sankcija u zamenu za pauzu na njegovom aktivnosti obogaćivanja uranijuma.

Odvojeno, SAD, Velika Britanija i 61 druga potpisnica NPT-a zahtevale su ranije ove nedelje da Iran objasni prisustvo tragova uranijuma na tri neprijavljena nuklearna mesta. Ove tragove otkrili su inspektori IAEA krajem prošle godine. Izveštaj agencije navodi da su neke čestice obogaćene do 83,3% čistoće, malo ispod praga od 90% za upotrebu nuklearnog oružja.

Iran je više puta negirao da traži nuklearno oružje i insistira da su njegova atomska istraživanja strogo miroljubiva.