Moskva: Ukrajina ponovo ugrožava nuklearnu elektranu

Moskva: Ukrajina ponovo ugrožava nuklearnu elektranu

Ukrajina je ponovo granatirala područje oko nuklearne elektrane Zaporožje u pokušaju da ugrozi bezbednost tog postrojenja, saopštilo je u subotu Ministarstvo odbrane Rusije.

Ministarstvo je saopštilo da je „kijevski režim nastavio sa provokacijama kako bi stvorio pretnju katastrofe koju je prouzrokovao čovek“ u fabrici. Ruska vojska je u poslednja 24 sata registrovala dva ukrajinska artiljerijska udara, jedan na prigradsko naselje i drugi na termo podstanicu u blizini objekta, koji je od marta pod ruskom kontrolom.

„Iz oblasti Nikopolja u Dnjepropetrovskoj oblasti ispaljeno je ukupno 15 artiljerijskih granata. Artiljerijske jedinice Oružanih snaga Ukrajine potisnute su uzvratnom vatrom“, navodi se u saopštenju. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, radijaciona situacija u elektrani ostaje normalna.

Moskva je više puta optuživala ukrajinske snage za granatiranje terena elektrane, upozoravajući da bi napadi mogli da izazovu katastrofu koja bi pomračila incident u Černobilju. Ranije ove nedelje, šef ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev optužio je Vašington da Kijevu daje ključne obaveštajne podatke za određivanje ciljeva za granatiranje oko objekta.

„Posledice ovih provokacija mogle bi da budu veoma katastrofalne ne samo za većinu stanovništva Ukrajine i Rusije već i za Evropu, a po svojim razmerama mogle bi da nadmaše tragedije koje su se dogodile u nuklearnim elektranama u Černobilju i Fukušimi. “, rekao je tada.

Ukrajina je okrivila Rusiju za incidente, navodeći da je Moskva izvodila udare kako bi podmetnula Ukrajinu, iako je njena vojska na kraju priznala da je gađala tu oblast.

Posle misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja je posetila elektranu u Zaporožju početkom septembra, UN-ova nuklearna straža usvojila je rezoluciju kojom se zahteva da Rusija „odmah prekine sve akcije protiv i na“ elektranu. Ruski zvaničnici su, međutim, kritikovali dokument, rekavši da se u njemu ne pominju ukrajinski napadi na stanicu. Nazvavši rezoluciju „antiruskom“, Moskva je takođe optužila zapadne nacije da „podržavaju i štite“ Kijev na „sve moguće načine“.