U izraelskim udarima u sirijskoj provinciji Homs ranjeno pet vojnika

U izraelskim udarima u sirijskoj provinciji Homs ranjeno pet vojnika

Izraelski vazdušni napadi pogodili su nekoliko lokacija u sirijskoj provinciji Homs rano u nedelju, ranivši pet vojnika, javili su sirijski državni mediji, piše AP.

To je bio deveti put da je Izrael gađao mete u Siriji od početka godine, prema Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava, ratnom posmatraču povezanom sa opozicijom.

Državna novinska agencija SANA, pozivajući se na vojne izvore, saopštila je da su napadi bili usmereni na lokacije u gradu Homsu i okolnim selima. Sirijska protivvazdušna odbrana presrela je rakete i oborila neke od njih, navodi se u saopštenju.

Opservatorija je izvestila da su projektili gađali sirijske vojne lokacije i one milicija povezanih sa Iranom, uključujući istraživački centar.

Iz Izraela nije bilo neposrednog saopštenja o udarima.

Izrael je poslednjih godina izveo stotine napada na ciljeve unutar delova Sirije pod kontrolom vlade, uključujući napade na aerodrome u Damasku i Alepu, ali retko priznaje konkretne operacije.

Izrael kaže da gađa baze militantnih grupa iranskih saveznika, kao što je libanski Hezbolah, koji je poslao hiljade boraca da podrže snage sirijskog predsednika Bašara Asada.

U petak su izraelski vazdušni napadi pogodili predgrađe glavnog grada Sirije, Damaska, ubivši iranskog savetnika, javili su državni mediji Sirije i Irana.

Iranska državna televizija javila je u petak da je Milad Heidari, iranski vojni savetnik, ubijen tokom, kako je nazvala, „zločinačkog napada“ Izraela.

Izraelski vazdušni napad prošlog meseca na aerodrom u Alepu stavio ga je van funkcije na dva dana. Aerodrom je bio glavni kanal za isporuku pomoći od smrtonosnog zemljotresa jačine 7,8 stepeni Rihtera koji je pogodio Siriju i Tursku 6. februara.

Izrael je takođe udario na morske luke u oblastima Sirije koje drži vlada, u očiglednom pokušaju da spreči iranske isporuke oružja militantnim grupama koje podržava Teheran, uključujući Hezbolah.