Tramp proglašen krivim za prevaru

Tramp proglašen krivim za prevaru

Njujorški sudija utvrdio je da su bivši američki predsednik Donald Tramp i njegovi sinovi odgovorni za prevaru i oduzeo je Trampovoj organizaciji poslovnu licencu, uz obrazloženje da su Trampovi skoro deceniju pružali lažne finansijske izveštaje.

Kako prenosi CNN , presuda sudije Artura Endžorona došla je nekoliko dana pre građanske parnice u Njujorku, gde takođe treba da se pojavi Tramp.

Endžoron je odobrio zahtev držane tužiteljke Leticije Džejms za izricanje presude po skraćenom postupku, utvrdivši da su Tramp, njegovi sinovi i drugi „po zakonu odgovorni za uporna kršenja“ njujorškog državnog zakona. On je utvrdio da su finansijski izveštaji koje je Tramp davao zajmodavcima i osiguravačima tokom decenije bili lažni, dodajući da su više puta bili umešani u prevare.

Ova odluka je udarac za Trampa i potpuno odbacivanje njegovih arugmenata da nije u finansijskim izveštajima naduvao vrednost svojih golf terena, hotela, kuća u Mar-a-Lagu i Seven Springsu, koje je više puta koristio.

„Danas je sudija presudio u našu korist i utvrdio da su Donald Tramp i Trampova organizacija bili godinama angažovani u finansijske prevare. Radujemo se predstavljanju ostatka našeg slučaja na sudu“, kazala je Džejms.

Državni tužilac je tražio odštetu od 250 miliona dolara, zabranu Trampovima da rade u nekoj firmi u Njujorku i da spreče kompaniju da posluje pet godina.

Sudija je poništio poslovnu licencu Trampovih subjekata koji su tuženi u slučaju, uključujući Trampovu organizaciju, i rekao da će biti uspostavljen stečajni upravnik koji će „upravljati raspuštanjem“ korporativnih entiteta. Postoje dve nekretnine u Njujorku koje su deo tužbe, komercijalni toranj u Volstritu 40 i porodično imanje Tramp u Seven Springsu.

Međutim, puna širina presude ostaje nejasna, navodi CNN.

Ostaju pitanja o tome kako bi stečajni upravnik raspustio imovinu, ako bi odluka uticala na imovinu koja se nalazi izvan države Njujork, uključujući Mar-a-Lago, i da li bi Trampovi mogli da prenesu imovinu sa sedištem u Njujorku u novu kompaniju koja se nalazi izvan te američke savezne države.