Talibani zauzeli Mazar-i-Šarif ključni grad na severu Avganistana i približili se Kabulu

Talibani zauzeli Mazar-i-Šarif ključni grad na severu Avganistana i približili se Kabulu

Talibani su danas zauzeli Mazar-i-Šarif posljednje uporište afganistanske vlade na severu Avganistana i približili se Kabulu.

Posle pada Mazar-i-Šarifa, četvrtog po veličini grada u zemlji, koga su branile snage nekoliko milicija, pobunjenici kontrolišu potpuno sever zemlje.

Abas Ebrahimzada, poslanik iz provincije Balk u kojoj se grad nalazi, rekao je da se prvo predala nacionalna vojska što je dovelo do pada morala provladine milicije i drugih snaga koje su se povukle pred napadom talibana.

Ebrahimzada je rekao da su Abdul Rašid Dostum i Ata Mohammad Nur, glavni komandujući hiljadama boraca,  pobegli iz provincije i da se ne zna gde se nalaze.

Talibani su poslednjih dana napravili veliki napredak, uključujući zauzimanje Herata i Kandahara, drugog i trećeg po veličini gradova u zemlji. Oni sada kontrolišu oko 21 od 34 provincije Avganistana, a vladi koju podržava zapad ostao je samo mali deo provincija u centru i na istoku zemlje kao i glavni grad Kabul.

Avganistanski predsednik Ašraf Gani je posetio Mazar-i-Šarif u sredu da podrži odbranu grada i tada se sastao sa nekoliko komandanata milicija koje su povezane sa vladom.

Gani je danas putem televizije, u prvom javnom obraćanju posle uspešne ofanzive talibana poslednjih nedelja, obećao da neće odustati od 20-godišnjeg „dostignuća“ otkako su SAD srušile talibane nakon napada 11. septembra.