SAD: Talas vrućine odnosi sve više ljudskih života na severozapadu

SAD: Talas vrućine odnosi sve više ljudskih života na severozapadu

Iz dana u dan raste broj umrlih od talasa vrućine koji je ove nedelje pogodio severozapad SAD i susedni deo Kanade, a medicinsko osoblje koje je pomagalo ljudima posrnulim pod temperaturamom iznad 40 stepeni, reklo je da očekuje da će bilans dalje rasti.

Stotine smrtnih slučajeva od vrućine su u Oregonu, državi Vašington i Britanskoj Kolumbiji. Opasna vrućina počela je 25. juna, a od utorka popušta u nekim oblastima.

Meteorolozi su za temperaturu koja je skočile i više od 30 stepeni iznad normale, okrivili „toplotnu kupolu“ koju je „parkirao“ jak sistem visokog pritiska nad čitavim regionom. Temperatura je od utorka znatno niža u zapadnom delu država Vašington i Oregon, ali upozorenje na vrućinu i dalje je na snazi za delove unutrašnjosti severozapada SAD i Kanade.

Stručnjaci kažu da je vruće vreme samo preteča onoga što dolazi, jer klimatske promene utiču na globalne vremenske obrasce.

Izuzetni toplotni talas proširio se na gornje delove Kalifornije, gde je izbilo nekoliko požara koje vatrogasci ne uspevaju da suzbiju, a hiljade ljudi su pobegle iz kuća u planinskim selima, a neke su i izgorele.