Tajvan tvrdi da su avioni kineskog vazduhoplovstva ušli u njegovu odbrambenu zonu

Tajvan tvrdi da su avioni kineskog vazduhoplovstva ušli u njegovu odbrambenu zonu

Ostrvski mlaznjaci su uvučeni da „upozore“ pekinšku letelicu.

Kineska narodnooslobodilačka armija poslala je u ponedeljak 13 aviona na obalu Tajvana, što je izazvalo odgovor ostrvskih vazduhoplovnih snaga, saopštilo je ministarstvo odbrane Tajvana. Manevar je navodno bio deo dvonedeljne vežbe rezervista.

Prema ministarstvu, grupa aviona je uključivala sedam kineskih lovaca J-10 i pet J-16, kao i avion za elektronsko ratovanje I-8, koji su leteli iznad oblasti severoistočno od ostrva Pratas, koje Tajvan smatra delom svoje teritorije.

Tajvanski avioni su ubačeni da „upozore“ kineske avione da se udalje, dok su rakete protivvazdušne odbrane postavljene kako bi „pratile aktivnosti“ aviona.

Peking nije odmah reagovao na tvrdnje Tajpeja.

Kina i dalje tvrdi da je Tajvan sopstvenu teritoriju, dok su čelnici ostrva zabrinuti da bi ruske akcije u Ukrajini mogle da podstaknu Peking da pokuša sličan potez. Napetost je porasla u ovoj oblasti u poslednje dve godine, s tim da Tajvanski moreuz sada donekle redovno putuju američkim brodovima, koji insistiraju da samo štite „slobodu plovidbe“.

Međutim, tajvanska vlada insistira da nije bilo „neobičnih“ kineskih pokreta od početka ruske ofanzive u Ukrajini.

Ostrvo vazduhoplovstvo bilo je prinuđeno da privremeno prizemlji svoju flotu borbenih aviona Miraž 2000 u ponedeljak nakon što je jedan pao u more – drugi takav gubitak aviona u tri meseca, navodi Rojters.