Švedska vlada će se hitno sastati zbog rastućeg kriminalnog nasilja

Švedska vlada će se hitno sastati zbog rastućeg kriminalnog nasilja

Švedski ministar pravde Gunar Stromer saopštio je da je švedska vlada sazvala vanredni sastanak Saveta za borbu protiv organizovanog kriminala usred povećanja broja nasilnih smrti u zemlji.

Početkom sledeće nedelje, Švedski savet za organizovani kriminal sastaće se kako bi razgovarao o situaciji sa nasiljem i o tome koje mere treba preduzeti da bi se zaustavilo regrutovanje dece i mladih u kriminalne grupe.

„Mobiliziramo napore za sprečavanje zločina“, rekao je švedski ministar pravde.

Povod za sazivanje Saveta bio je talas nasilja širom Švedske. Samo u poslednjih deset dana u zemlji je streljano sedam osoba, među njima i deca od 13 i više godina.

Pre nekoliko godina, Švedska je bila zahvaćena sukobima između kriminalnih grupa umešanih u trgovinu oružjem i drogom. S vremena na vreme izbiju sukobi između bandi koje koriste vatreno oružje i eksploziv.

Prošle godine, prema švedskoj policiji, bilo je 90 eksplozija i 101 pokušaj bombaškog napada, a ove godine već više od 100 eksplozija.

Savet za organizovani kriminal osnovan je u Švedskoj prošlog decembra pod predsedavanjem ministra pravde kako bi se uhvatio u koštac sa porastom uličnog nasilja.

Bivša švedska premijerka Magdalena Andersson rekla je da zemlja nije uspela da integriše ogroman broj imigranata koje je primila u poslednje dve decenije, što je dovelo do paralelnih društava i nasilja bandi.