Stupio na snagu ustav Tunisa koji predsedniku daje šira ovlašćenja

Stupio na snagu ustav Tunisa koji predsedniku daje šira ovlašćenja

Novi ustav Tunisa koji predsedniku daje daleko veća ovlašćenja stupiće na snagu nakon što je zvanična izborna komisija u utorak objavila konačne rezultate prošlomesečnog referenduma.

96% glasova za na referendumu, uz učešće 31% biračkog tela, uglavnom je nepromenjeno u odnosu na preliminarne rezultate objavljene prošlog meseca.

Protivnici predsednika Kajsa Sajeda kažu da će novi ustav razotkriti demokratske dobitke Tunisa od revolucije 2011. dajući mu skoro nekontrolisana ovlašćenja.

Oni su kritikovali proces kojim je on napisao ustav kao nelegalan i jednostran i izrazili zabrinutost u vezi sa legitimnošću referenduma nakon što je smenio odbor izborne komisije.

Saied i njegove pristalice rekli su da je politički sistem morao da se promeni da bi spasio Tunis od godina stagnacije i političke paralize i da su branili proces kojim je on doneo ustav.

Prošle nedelje sud je odbacio prigovore na glasanje.

Prema Saiedovom dekretu kojim se raspisuje referendum, novi ustav će stupiti na snagu kada bude objavljen u službenom glasniku nakon objavljivanja konačnih rezultata. Uskoro se očekivalo objavljivanje ustava.