Šta se krije iza pobune pakistanskih talibana?

Šta se krije iza pobune pakistanskih talibana?

Kada je u ponedeljak bombaš samoubica udario u džamiju u policijskom kompleksu u severozapadnom gradu Pešavaru, sumnja je odmah pala na pakistanske talibane, poznate i kao Tehreek-e-Taliban Pakistan, ili TTP.

U objavi na Tviteru, komandant grupe Sarbakaf Mohmand preuzeo je odgovornost za jedan od najsmrtonosnijih napada na snage bezbednosti poslednjih meseci, preneo je Asošijeted pres.

Ali više od 10 sati kasnije, portparol TTP-a Mohammad Khurasani udaljio je grupu od bombardovanja, rekavši da nije njena politika da gađa džamije ili druge verske objekte, dodajući da bi oni koji učestvuju u takvim aktima mogli da se suoče sa kaznenim merama prema politici TTP-a. Njegova izjava ne govori o tome zašto je komandant TTP preuzeo odgovornost za bombardovanje.

Poricanje TTP-a usledilo je i nakon što je avganistansko ministarstvo spoljnih poslova osudilo napade na vernike kao suprotne učenju islama.

Odnosi su već zategnuti između Pakistana i susednih talibanskih vladara u Avganistanu, koji daju utočište vođstvu TTP i borcima.

Pogled na Tehreek-e-Taliban Pakistan, koji je vodio pobunu u zemlji već 15 godina:

Besan zbog saradnje Pakistana sa Vašingtonom u ratu protiv terorizma, TTP su zvanično uspostavili pakistanski militanti 2007. godine kada su se različite zabranjene grupe složile da rade zajedno protiv Pakistana i podržavaju avganistanske talibane, koji su se borili protiv snaga SAD i NATO.

TTP traži strožiju primenu islamskih zakona, oslobađanje svojih članova u vladinom pritvoru i smanjenje pakistanskog vojnog prisustva u delovima Hajber Pahtunhve, provincije koja se graniči sa Avganistanom koju dugo koristi kao bazu.

TTP je pojačao napade na pakistanske vojnike i policiju od novembra, kada je jednostrano okončao primirje sa vladom nakon neuspeha višemesečnih pregovora, čiji su domaćini bili talibanski vladari Avganistana u Kabulu. TTP je više puta upozoravao policiju da ne učestvuje u operacijama protiv svojih boraca u Pešavaru, glavnom gradu provincije Hajber Pahtunhva.

TTP je odvojen od, ali bliski saveznik avganistanskih talibana, a preuzimanje Avganistana od strane te grupe u avgustu 2021. ohrabrilo je TTP, koji deli ideologiju grupe.

TTP borci su se krili na plemenskom severozapadu Pakistana i takođe su imali utočište u Avganistanu, ali su uglavnom živeli u bekstvu.

Međutim, avganistanski talibani su počeli otvoreno da kriju TTP kada su došli na vlast. Avganistanski talibani su takođe oslobodili vođe TTP-a i borce koje su uhapsile prethodne administracije u Kabulu.

Talibani su više puta ponavljali da neće dozvoliti nikome, uključujući TTP, da koristi avganistansko tlo za napade na bilo koju zemlju, uključujući Pakistan. Međutim, pakistanski zvaničnici kažu da postoji raskorak između reči i dela avganistanskih talibana, koji bi mogli da spreče TTP da pokrene napade unutar zemlje, ali to ne uspevaju.

Pakistanski talibani su izrazili svoju odanost šefu avganistanskih talibana, rekao je Abdulah Kan, viši analitičar odbrane i generalni direktor Pakistanskog instituta za konfliktne i bezbednosne studije sa sedištem u Islamabadu.

On je, međutim, dodao da oni imaju svoju agendu i strategiju.

Operacije TTP-a su uglavnom bile usmerene na gađanje pakistanskih snaga, slično planu avganistanskih talibana za proterivanje stranih snaga iz zemlje.

Kan se plaši da će Pakistan doživeti porast militantnog nasilja u narednim nedeljama i mesecima.

Pakistan je doživeo bezbroj militantnih napada u poslednje dve decenije, ali je došlo do porasta od novembra, kada je TTP okončao prekid vatre sa vladom koji je trajao mesecima.

Pakistanski talibani redovno vrše pucnjave ili bombaške napade, posebno u neravnom i udaljenom severozapadnom Pakistanu, nekadašnjem uporištu TTP.

Nasilje je izazvalo strah među stanovnicima od moguće vojne operacije u bivšim plemenskim regionima Severni i Južni Vaziristan, sada dva okruga u Hajber Pahtunkvi.

Nekoliko sati nakon bombaškog napada na džamiju u ponedeljak, ministar unutrašnjih poslova Rana Sanaulah Kan rekao je nezavisnom informativnom kanalu Geo da avganistanski talibanski vladari moraju da ostanu pri svojoj posvećenosti međunarodnoj zajednici da nikome ne dozvole da koristi njihovo tlo za napade na drugu zemlju.

„Trebalo bi da ispoštuju svoja obećanja“, rekao je on.