Šolc je kritikovao pozive da se ograniči cena uvoza gasa u EU

Šolc je kritikovao pozive da se ograniči cena uvoza gasa u EU

Nemački kancelar Olaf Šolc kritikovao je predlog da se ograniči cena uvoza gasa u EU, tvrdeći da zemlje koje potiču tu ideju nisu uzele u obzir posledice tako radikalnog koraka, piše Politiko, prenosi „Evropska istina“.

Upitan o pozivima na globalno ograničenje cena gasa tokom konferencije za novinare sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom u Berlinu, Šolc je izrazio snažan skepticizam.

„Imamo prijatelje u Norveškoj koji nas snabdevaju dosta gasa, imamo prijatelje u SAD koji nas snabdevaju gasom. Znamo da i druge zemlje širom sveta rade isto. I to je van nadležnosti Evropske unije, da tako kažem.“, rekao je kancelar.

Berlin brine da EU nema zakonsku jurisdikciju da primorava strane dobavljače gasa da snize cene i da bi svako takvo ograničenje jednostavno moglo da ih natera da preusmere snabdevanje gasom u druge delove sveta.

„Dakle, rešenja i predlozi nisu tako očigledni kao što neki ljudi misle. Mislim da zaista treba da uradimo težak posao“, rekao je Šolc.

On je upozorio da bi čak i jednostavno ciljanje ove mere na ruski gas moglo da isprovocira Kremlj da prekine značajno smanjene isporuke, što bi moglo da postane problem za zemlje Centralne Evrope koje i dalje dobijaju gas iz Rusije.

„Za Nemačku je jasno da uvek uzimamo u obzir situaciju zemalja članica. Pažljivo slušamo šta imaju da kažu države članice koje još uvek dobijaju gas iz Rusije u velikim količinama“, rekao je on.

Ako Kremlj prekine snabdevanje, Nemačka će morati da deli gas sa svojim susedima prema pravilima EU, ostavljajući sebi manje gasa da preživi ove zime.

Podsetimo, ministri energetike zemalja Evropske unije nisu mogli da se dogovore oko toga da li i kako uvesti gornju cenu za ruski prirodni gas.