Sjedinjene Države ne vide znake „skorovremenog“ ruskog napada na Odesu, kaže Ostin

Sjedinjene Države ne vide znake „skorovremenog“ ruskog napada na Odesu, kaže Ostin

Rusija nastavlja da ostvaruje sve više uspeha u južnoj Ukrajini „brutalnim, divljačkim tehnikama“, uključujući gađanje centara civilnog stanovništva, rekao je američki ministar odbrane Lojd Ostin, dok su borbe besnele na ulicama priobalnog grada Mariupolja.

Na konferenciji za novinare sa bugarskim premijerom Kirilom Petkovim u subotu, gospodin Ostin je rekao da SAD ne vide znake da Rusija planira napad na Odesu ili druge gradove na jugu u „skoro vreme”.

Gospodin Ostin je takođe rekao da SAD nisu videle dokaze da je Rusija premestila veliki broj stranih boraca. Vall Street Journal je izvestio da je Moskva nastojala da regrutuje Sirijce za koje se smatralo da su vešti u gradskoj borbi, dok se borba kretala dalje u urbane centre Ukrajine.

Odvojeno, gospodin Petkov je rekao da Bugarska neće slati vojnu pomoć Ukrajini, što ukazuje da je NATO savezniku potrebno oružje za sopstvenu odbranu.

„Budući da smo tako blizu sukoba, upravo sada moram da kažem da trenutno nećemo moći da pošaljemo vojnu pomoć Ukrajini“, rekao je on, govoreći preko prevodioca. „Ovo za sada neće biti moguće.“