Sjedinjene Države formiraju međunarodnu radnu grupu za progon ruskih oligarha, zvaničnika

Sjedinjene Države formiraju međunarodnu radnu grupu za progon ruskih oligarha, zvaničnika

Američka sekretarka finansija Dženet Jelen i državni tužilac Merik Garland sastali su se sa predstavnicima Italije, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske komisije kako bi zvanično pokrenuli multilateralnu radnu grupu za ruske elite, opunomoćenici i oligarsi (REPO). Države članice će sarađivati na zamrzavanju ruske imovine i uvođenju finansijskih sankcija protiv Rusije.

Garland se danas virtuelno sastao sa predstavnicima Australije, Kanade, Nemačke, Francuske, Italije, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske komisije, kako bi pokrenuli multilateralnu radnu grupu ruske elite, opunomoćenici i oligarsi (REPO). Radnu grupu su lideri prvi objavili 26. februara.

Radna grupa, koju čine ministarstvo finansija i pravosuđa ili ministarstvo unutrašnjih poslova u svakoj jurisdikciji članice, posvećeno je upotrebi svojih nadležnih organa u dogovoru sa drugim odgovarajućim ministarstvima za prikupljanje i razmenu informacija za preduzimanje konkretnih radnji, uključujući sankcije, zamrzavanje sredstava i civilne i oduzimanje imovinske koristi i krivično gonjenje.

Saradnja Vlade SAD sa stranim partnerima već je donela zapažene uspehe. Samo u poslednje tri nedelje, informacije koje su američki organi za sprovođenje zakona dali stranim partnerima doprineli su obuzdavanju više plovila pod kontrolom pojedinaca i subjekata pod sankcijama. Zajedno, procenjuje se da ova plovila vrede stotine miliona dolara.

„Naše sankcije, trgovinska ograničenja i druge mere već su nametnule značajne troškove Rusiji, njenom rukovodstvu i onima koji su omogućili Putinovu ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu“, rekla je sekretarka Jelen. „Ova multilateralna radna grupa će još više povećati te troškove podsticanjem koordinisanih napora za zamrzavanje i zaplenu imovine ovih pojedinaca u jurisdikcijama širom sveta i uskraćivanje sigurnog utočišta za njihovu nezakonito stečenu dobit.

„Već radimo sa našim međunarodnim partnerima na zamrzavanju i oduzimanju imovine koja pripada sankcionisanim ruskim oligarsima širom sveta“, rekao je državni tužilac Garland. „Nastavićemo da radimo zajedno na preduzimanju svih odgovarajućih radnji protiv onih čija krivična dela omogućavaju ruskoj vladi da nastavi svoj nepravedni rat protiv Ukrajine.

Članovi REPO radne grupe razgovarali su o načinima da se osigura efikasna, koordinirana primena kolektivnih finansijskih sankcija grupe u vezi sa Rusijom, kao i o pomoći drugim državama da lociraju i zamrznu imovinu koja se nalazi u njihovoj nadležnosti. Učesnici su takođe razgovarali o potrebi da se sačuvaju dokazi i utvrdi da li ova zamrznuta imovina, ili druga imovina povezana sa ovim sankcionisanim pojedincima ili entitetima, podleže oduzimanju. Konačno, radna grupa je razgovarala o načinima da se privedu pravdi oni koji su omogućili i čuvari vrata koji su omogućili kretanje sankcionisanih sredstava ili drugih nezakonitih sredstava.

Novopokrenuta Radna grupa KleptoCapture Ministarstva pravde, koju je državni tužilac osnovao 2. marta, pomoći će u podršci ovim međunarodnim naporima. Radna grupa KleptoCapture je osmišljena da pomogne u raspoređivanju resursa američkih tužilaštava i organa za sprovođenje zakona da identifikuju izbegavanje sankcija i povezano krivično ponašanje.

Pored pokretanja radne grupe za REPO, Trezor je preduzeo korake da unapredi saradnju i razmenu obaveštajnih podataka. Trezorova mreža za borbu protiv finansijskih zločina (FinCEN) danas će se pridružiti izjavi sa kolegama u zemljama članicama radne grupe i drugima u cilju povećanja razmjene informacija. FinCEN će takođe objaviti Upozorenje za finansijske institucije o važnosti identifikovanja i prijavljivanja sumnjivih transakcija sankcionisanih ruskih elita, oligarha i njihovih zastupnika koje uključuju nekretnine, luksuznu robu i imovinu visoke vrednosti. FinCEN nastavlja snažan angažman sa finansijskim institucijama kroz svoje organe javno-privatnog partnerstva kako bi poboljšao saradnju i razmenu informacija i analizu.

Trezor će takođe danas pokrenuti Program nagrađivanja imovine Kleptokratije, koji nudi isplate nagrada za informacije koje dovode do zaplene, obuzdavanja ili oduzimanja imovine povezane sa korupcijom u stranoj vladi, uključujući Vladu Ruske Federacije. Kancelarija za terorizam i finansijsku obaveštajnu službu Ministarstva finansija upravlja programom u koordinaciji sa Ministarstvom pravde i državnim i američkim saveznim agencijama za sprovođenje zakona.

U vezi sa sastankom, Trezor dostavlja prisutnima listu od 50 pojedinaca koji su prioriteti za Sjedinjene Države. Trezor je javno objavio 28 imena pojedinaca sa liste koji su bili sankcionisani od strane više jurisdikcija.