Si Đinping kralju Čarlsu III: Da zajedno radimo na poboljšanju odnosa dva naroda

Si Đinping kralju Čarlsu III: Da zajedno radimo na poboljšanju odnosa dva naroda

Kineski predsednik Si Đinping uputio je čestitku kralju Čarlsu III povodom njegovog stupanja na britanski presto, javila je u nedelju zvanična novinska agencija Sinhua.

U poruci poslatoj u subotu, Si je napisao da je spreman, zajedno sa kraljem Čarlsom raditi na poboljšanju međusobnog razumevanja i prijateljstva između dva naroda, kao i na jačanju komunikacije o globalnim pitanjima.

Odnosi između Londona i Pekinga u poslednjih deset godina su se pogoršali, a nova britanska premijerka Liz Tras je jedna od najžešćih kritičarki Kine.

Si je istakao i da se ove godine navršava pedeseta godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje, piše Sinhua.

Mnogi stanovnici Hongkonga, jedne od poslednjih britanskih kolonija, oglasili su se na društvenim mrežama izražavajući tugu zbog smrti kraljice Elizabete II, žene koju stariji stanovnici grada od milja zovu „šefica“.

Elizabeta je dva puta posetila Hongkong tokom svoje vladavine, dok je njen sin, sada kralj Čarls III, bio prisutan na predaji Hongkonga Kini 1997.