Šolc traži promenu pravila glasanja u EU

Šolc traži promenu pravila glasanja u EU

Šolc je uputio zahtev da EU pređe na donošenje spoljnopolitičkih odluka kvalifikovanom većinom, što podrazumeva ukidanje prava na veto pojedinačnih zemalja, ali malo je verovatno da će dobiti podršku Francuske i još nekih zemalja, prenosi Tanjug pozivajući se na Politico.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da će uložiti sve napore da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata, da Evropska unija treba da se otvori i za druge zemlje, ali i da se zalaže za reformu Unije, pre svega kada je reč o pravilima glasanja.

Govoreći pred zastupnicima u Bundestagu, uoči samita Evropskog veća koji je zakazan za danas i sutra, Šolc je rekao da će se odlučno zalagati da se i Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata za članstvo u EU i ukazao da takvo opredeljenje nosi određene obaveze.

“Uložiću sve napore u Evropskom veću da osiguram da cela EU jednoglasno prihvati kandidature Ukrajine i Moldavije za članstvo”, najavio je njemački kancelar i predočio da “i EU takođe mora biti sposobna da primi nove članove”.

Šolc je ponovio da se zalaže za reforme u EU, pre svega za promenu pravila glasanja kako bi se sprečilo da pojedinačne zemlje blokiraju odluke većine, posebno apostrofirajući spoljnu politiku kao oblast u kojoj je takva promena nužna.

Nekoliko zemalja EU-a, uključujući Francusku, već je iznelo primedbe na ukidanje prava veta u ključnim oblastima.

Šolc je pozvao da se usvoji Maršalov plan za obnovu Ukrajine nakon rata i najavio da će Nemačka insistirati na stvaranju “međunarodne ekspertske konferencije na visokom nivou” za koordinaciju napora za obnovu Ukrajine.