Šef UN Gutereš posetio poplavljena područja Pakistana

Šef UN Gutereš posetio poplavljena područja Pakistana

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš u subotu je obišao pakistanske provincije Sind i Beludžistan uništene poplavama dan nakon što je rekao da je svet obavezan da pruži „ogromnu“ pomoć osiromašenoj zemlji.

Gutereš je bio drugog dana dvodnevne posete Pakistanu, koji je razoren mesecima obilnih monsunskih kiša i poplava. Najmanje 1.396 ljudi je poginulo, 12.728 je povređeno, a milioni su ostali bez krova nad glavom. Vode su uništile i putnu i komunikacionu infrastrukturu.

Gutereš je obišao poplavama pogođena područja okruga Sukkur u južnoj provinciji Sind i Osta Mohamed u jugozapadnoj provinciji Beludžistan — neke od najteže pogođenih oblasti u zemlji.

„Pakistanu je danas potrebna ogromna finansijska podrška da bi prevazišao ovu krizu“, rekao je on. „Ovo nije pitanje velikodušnosti, već pitanje pravde.“

Kilometri useva pamuka i šećerne trske, voćnjaka banana i povrtarskih polja u dve provincije potopljeni su u poplavnim vodama. Hiljade domova od blata i cigala potonulo je pod poplavom, ostavljajući ljude bez krova nad glavom i skloništa u šatore pored oštećenih puteva.

Guterešovi komentari usledili su nakon što ga je glavni ministar provincije Sind Murad Ali Šah obavestio o razaranju u njegovoj provinciji. Premijer Šahbaz Šarif i neki od članova njegovog kabineta pratili su najvišeg zvaničnika UN tokom njegove posete.

Pakistan je patio od izuzetno jakih monsunskih kiša koje su počele početkom ove godine – sredinom juna. Stručnjaci su okrivili globalno zagrevanje za rani početak i kiše obilnije od uobičajenih.

„Čovečanstvo je vodilo rat protiv prirode i priroda uzvraća udarac“, rekao je Gutereš. „Moramo da zaustavimo ludilo kojim smo se igrali sa prirodom.

Gutereš je izrazio solidarnost sa pakistanskim narodom i rekao da će UN koristiti svoje ograničene resurse da pomognu i zatražiti da „oni koji imaju kapacitet da podrže Pakistan, to učine sada i učine to masovno“.

Do sada su agencije UN-a i nekoliko zemalja poslale skoro 60 aviona pomoći, a vlasti kažu da su Ujedinjeni Arapski Emirati bili jedan od najizdašnijih donatora, koji su poslali 26 letova sa pomoći za žrtve poplava.

Od juna, jake kiše i poplave dodale su novi nivo tuge Pakistanu bez novca i naglasile nesrazmeran efekat klimatskih promena na osiromašeno stanovništvo.

Stručnjaci kažu da je Pakistan odgovoran za samo 0,4 odsto svetskih istorijskih emisija koje se okrivljuju za klimatske promene. SAD su odgovorne za 21,5%, Kina za 16,5% i Evropska unija za 15%.