Šef NATO poziva na povećanje proizvodnje oružja

Šef NATO poziva na povećanje proizvodnje oružja

Pružajući podršku Ukrajini, većina država članica NATO-a značajno je iscrpila sopstvene zalihe oružja, priznao je generalni sekretar vojne alijanse. Jens Stoltenberg je pozvao odbrambenu industriju da pomogne da se popune proređene oružarnice.

U intervjuu za CNN u četvrtak, zvaničnik je pohvalio „jedinstvo bez presedana u podršci Ukrajini“ od strane država članica. Međutim, ova vrsta odbrambene pomoći Kijevu je do sada bila „uzeta iz naših postojećih zaliha, tako da su sada na izmaku“, upozorio je Stoltenberg.

On je dodao da je jedan od prioriteta alijanse „dopuna tih zaliha. ”

„Stoga, jedan od glavnih fokusa u NATO-u je rad sa odbrambenom industrijom na povećanju proizvodnje“, objasnio je šef organizacije.

Stoltenberg je rekao da će dodatna municija i oružje pomoći da se održi trenutni nivo podrške Ukrajini, istovremeno osiguravajući da države i dalje imaju na raspolaganju sredstva „odvraćanja i odbrane“.

Prema rečima zvaničnika, ovo pitanje će biti visoko na dnevnom redu sastanka ministara odbrane alijanse u oktobru.

Većina država članica NATO-a snabdeva Kijev oružjem i municijom otkako je Rusija započela ofanzivu krajem februara. Među najizdašnijim donatorima su SAD, Velika Britanija i Poljska.

Ranije ovog meseca, nemačka ministarka odbrane, Kristin Lambreht, izjavila je da je Berlin već „predao neverovatan iznos iz rezervi Bundesvera” Ukrajini. Ona je ipak dodala da su sada „dostigli granicu“ u pogledu onoga što mogu da pruže.

Najviši ukrajinski zvaničnici, uključujući vršioca dužnosti ambasadora zemlje u Berlinu Andreja Melnika, više puta su kritikovali nemačku vladu zbog njenog neaktivnosti. Kijev insistira da Berlin treba da isporuči još više teškog naoružanja, uključujući moderne borbene tenkove.