SAD šalju dronove Svitchblade Ukrajini u paketu od 800 miliona dolara

SAD šalju dronove Svitchblade Ukrajini u paketu od 800 miliona dolara

SAD će poslati 100 dronova Svitchblade u Ukrajinu kao deo novog paketa naoružanja Bajdenove administracije vrednog 800 miliona dolara, rekao je za POLITICO republički predstavnik iz Teksasa Mike McCaul, najviši republikanac u Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma.

Uključivanje „taktičkih” bespilotnih letelica, koje se obrušavaju u svoje mete, predstavlja novu fazu naoružanja koje u Ukrajinu šalju SAD, koje su do sada isporučivale uglavnom protivtenkovsko i protivvazdušno oružje. Zvaničnik administracije potvrdio je McCaulov račun da SAD šalju Svitchblade.

Svitchblade je mala, lagana bespilotna letelica koja može da luta u vazduhu do 30 minuta pre nego što ga operater na zemlji usmeri na cilj, desetinama milja daleko. Dron se lansira iz cevi, poput minobacačke granate. Njegovo GPS navođenje u realnom vremenu omogućava članu servisa na terenu da njime upravlja sve dok se ne sruši i eksplodira u bilo koju metu.

Oružje su prvo postavile američke snage za specijalne operacije u Avganistan, ali su ga ubrzo pokupile armija i marinci, koji su videli vrednost u laganoj, preciznoj municiji koja može da pomogne u sprečavanju zaseda ili uklanjanju vozila.

Mekol je takođe rekao da SAD „rade sa saveznicima“ na slanju više raketnih sistema zemlja-vazduh S-300 u Ukrajinu. Zemlja ima S-300 godinama, tako da bi trupama trebalo malo ili nimalo obuke o tome kako da upravljaju protivvazdušnom opremom iz sovjetskog doba. CNN je izvestio da je Slovačka preliminarno pristala da prebaci svoje S-300 u Ukrajinu.

Otkrića dolaze ubrzo nakon što je predsednik Džo Bajden najavio novih 800 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini, koja takođe uključuje još 800 protivvazdušnih sistema Stinger, 2.000 protivoklopnih koplja, 1.000 lakih protivoklopnih oružja i 6.000 protivoklopnih sistema AT-4 sistema. AT-4 je laka puška bez trzaja koju već koriste američke snage za specijalne operacije.

„Sjedinjene Države i naši saveznici i partneri u potpunosti su posvećeni povećanju naoružanja pomoći Ukrajincima, a sve više će dolaziti kako budemo nabavili dodatne zalihe opreme koju smo spremni da prenesemo“, rekao je Bajden.

Nekoliko sati ranije, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski održao je virtuelni govor članovima Kongresa, moleći predsednika i zakonodavce da uvedu zonu zabranjenih letova iznad Ukrajine i obezbede svojoj zemlji više materijala.

Zapadni diplomata upoznat sa zahtevima Ukrajine rekao je da je Kijev posebno tražio od SAD i saveznika više prenosivih PVO sistema Stingers i Starstreak, koplja i drugog protivtenkovskog oružja, kopnenih mobilnih sistema protivvazdušne odbrane, naoružanih dronova, dugo -protivbrodske rakete dometa, „gotove“ mogućnosti za elektronsko ratovanje i oprema za satelitsku navigaciju i ometanje komunikacija.

„Imam san. Ove reči su danas poznate svakom od vas“, rekao je Zelenski. „Mogu reći, imam potrebu. Moram da zaštitim naše nebo. Treba mi tvoja pomoć.“

„Moramo mu dati više odbrambenih mehanizama. Stalno je govorio zona zabranjenog leta. Mislim da to verovatno još uvek nije starter“, rekla je senatorka Šeli Mur Kapito (R-V.Va.) za POLITICO. „To ne znači da ne možemo da povećamo količinu, da uradimo više sa opremom i dronovima i drugim stvarima koje bi bile jednako korisne.

Ukrajina je uspela da odbrani Kijev, glavni grad, i zaustavi napredovanje Rusije tri nedelje nakon početka invazije. Zapad koji predvode SAD da se stavi napredno, smrtonosno oružje u ukrajinske ruke pojačao je otpor, koji je do danas naišao na nepredviđeno rusko napredovanje bez strategije i logistike.

Da bi se dodatno pomoglo, postoji pritisak da se saveznici iz istočne Evrope pošalju u Ukrajinu nove sisteme protivvazdušne odbrane koje SAD nemaju. Na vrhu liste su mobilni raketni sistemi ruske proizvodnje kao što su SA-8 i S-300. Kao i S-300, Ukrajina takođe poseduje SA-8.

SA-8 je mobilni PVO sistem kratkog dometa koji se još uvek nalazi u skladištima Rumunije, Bugarske i Poljske. Veći S-300 dugog dometa još uvek koriste Bugarska, Grčka i Slovačka.

Putovanje ministra odbrane Lojda Ostina u Evropu ove nedelje obuhvatiće ne samo sedište NATO-a u Briselu, već i zaustavljanje u Bugarskoj i Slovačkoj – zemljama koje poseduju S-300 i SA-8 – pre nego što se vrati u Vašington, D.C.