SAD: Ruske snage počinile ratne zločine u Ukrajini

SAD: Ruske snage počinile ratne zločine u Ukrajini

„Svakim danom kada ruske snage nastavljaju svoje brutalne napade, broj nevinih ubijenih i ranjenih civila, uključujući žene i decu, raste. Od 22. marta, zvaničnici opkoljenog Mariupolja saopštili su da je samo u tom gradu ubijeno više od 2.400 civila. Ne uključujući razaranja Mariupolja, Ujedinjene nacije su zvanično potvrdile više od 2.500 civilnih žrtava, uključujući mrtve i ranjene, i naglašavaju da je stvarni broj verovatno veći.

Prošle nedelje sam ponovio izjavu predsednika Bajdena, zasnovanu na nebrojenim izveštajima i slikama razaranja i patnje koje smo svi videli, da su Putinove snage počinile ratne zločine u Ukrajini. Tada sam primetio da je namerno gađanje civila ratni zločin. Naglasio sam da Stejt department i drugi stručnjaci američke vlade dokumentuju i procenjuju potencijalne ratne zločine u Ukrajini.

Danas mogu da saopštim da, na osnovu trenutno dostupnih informacija, američka vlada ocenjuje da su pripadnici ruskih snaga počinili ratne zločine u Ukrajini“ navodi se u izjavi američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

On je rekao da je procena zasnovana na pažljivom pregledu informacija iz javnih i obaveštajnih izvora. Dodao je da će vlada SAD nastaviti da prati izveštaje i deli informacije koje trenutno ima svojim saveznicima i međunarodnim institucijama radi utvrđivanja krivične odgovornosti u određenim slučajevima.