SAD: Novi ruski vojni šef doneće više brutalnosti u Ukrajini

SAD: Novi ruski vojni šef doneće više brutalnosti u Ukrajini

Moskva promoviše Aleksandra Dvornikova, koji je predvodio ruske trupe u Siriji, dok se pregrupisuje za bitku u Donbasu.

Novoimenovani general koji će komandovati ruskom vojnom kampanjom u Ukrajini verovatno će uvesti novi krug „zločina i brutalnosti“ nad civilima, saopštile su SAD.

Džejk Saliven, savetnik za nacionalnu bezbednost u Vašingtonu, rekao je da imenovanje Aleksandra Dvornikova za komandanta ruskih snaga u Ukrajini ne može da prikrije strateški neuspeh dosadašnjeg rata Vladimira Putina. „Ukrajina nikada neće biti potčinjena Rusiji; Nije važno kog generalnog predsednika Putin pokušava da imenuje“, rekao je za CNN.

Dvornikovo imenovanje usledilo je nakon povlačenja ruskih snaga iz okoline ukrajinske prestonice Kijeva. Dvornikov, 60, postao je istaknut na čelu ruskih trupa u Siriji 2015-16, kada je bilo posebno brutalnog bombardovanja područja pod kontrolom pobunjenika, uključujući civilno stanovništvo, u Alepu.

Salivan je rekao da bi unapređenje Dvornikova dovelo do još zločina. „Ovaj general ima rezime koji uključuje brutalnost prema civilima u drugim pozorištima – u Siriji – i možemo očekivati više istih“ u Ukrajini, rekao je on.

„Ovaj general će biti samo još jedan autor zločina i brutalnosti nad ukrajinskim civilima, a Sjedinjene Države su odlučne da učine sve što mogu da podrže Ukrajince dok se opiru njemu i snagama kojima on komanduje.

Uspon Dvornikova, koji su američki zvaničnici objavili u nedelju, signalizira pokušaj Moskve da nametne vojni red u kampanji koja je imala ozbiljne neuspehe. Suočena sa žestokim ukrajinskim otporom koji podržavaju američko, britansko i evropsko naoružanje, čini se da se Rusija pregrupisuje za potencijalno dugu bitku za Donbas, na istoku zemlje.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je za NBC Nevs: „Ukrajina je dobila bitku za Kijev. Sada dolazi druga bitka – bitka za Donbas.

Upitan da li je ukrajinska vojska sposobna da odgovori na još žešći napad Rusa pod Dvornikovom, Kuleba je rekao da će istorija pokazati ko će pobediti. „Šta god Rusija planira da uradi, mi imamo našu strategiju zasnovanu na uverenju da ćemo pobediti u ovom ratu i da ćemo osloboditi naše teritorije.

U onome što se činilo dodatnim dokazom o nameri Rusije da napadne Donbas, satelitski snimci pokazuju ruski konvoj dug 7 milja koji se kreće južno u oblasti Harkova. Uključivala je oklopna vozila, kamione sa artiljerijom i prateću opremu.

Nakon što nije uspeo da zauzme Kijev, Kremlj je promenio brend svoje invazije. Sada kaže da je njen cilj obnavljanje administrativnih granica Donjecke i Luganske oblasti, koje delimično kontrolišu proruski separatisti. Moskva želi da zauzme dodatnu teritoriju pod kontrolom Ukrajine i odseče odbrambenu vojsku Kijeva.

U saopštenju u nedelju, ukrajinski generalštab je rekao da „neprijatelj“ pokušava da se probije u blizini grada Izjuma, južno od Harkova. Tvrdi se da su ukrajinske snage zbrisale još jednu „veliku kolonu neprijateljske opreme i ljudstva“ koja je krenula ka Izjumu tokom noći tokom operacije.

Takođe su očistili selo Vilhivka, odmah istočno od Harkova. Ukrajinski vojnici otkrili su leševe ruskih vojnika ostavljene u jami, rekao je Oleg Sinegubov, načelnik regionalne vojne administracije. „Ovo je primer kako se ovi nitkovi ponašaju čak i sa svojima“, izjavio je on.

Severna kolona pokušava da se poveže sa ruskim snagama koje napreduju od Mariupolja ka jugu. Jedan broj ukrajinskih vojnika iz bataljona Azov i dalje kontroliše nekoliko centralnih oblasti, više od mesec dana nakon ruske opsade u kojoj je ubijeno na hiljade civila.

Puk je objavio snimak na kome se čini da se vidi kako rusko oklopno vozilo pored plaže diže u vazduh. Stanari su poslani „u pakao“, navodi se.

Ukrajinske oružane snage tvrde da je 19.300 ruskih vojnika eliminisano od invazije, a da je uništeno 1.911 oklopnih vozila. Kremlj kaže da je ta cifra niža, ali je Putinov portparol Dmitrij Peskov priznao da je bilo strašnih žrtava.

Ruske rakete potpuno su uništile aerodrom i obližnje zgrade u gradu Dnjepru. U okupiranom Hersonu, trupe su prekinule još jedan veliki miran skup na glavnom gradskom trgu. U Novoj Kahovki, u južnoj oblasti Herson, bio je mnogo manji proruski miting.

Ukrajinski zvaničnici opisali su sastanak kao lažan i deo pokušaja Rusije da uspostavi takozvanu Hersonsku narodnu republiku. Jurij Sobolevski, prvi zamenik predsednika Hersonskog regionalnog saveta, opisao je miting kao „okupljanje klovnova“.

„Kada se hiljade odaju svojom voljom na proukrajinski miting, to je poziv srca“, rekao je Sobolevski. „Kada nekoliko desetina ljudi koji nose zastavu nacije ubica pokušavaju da naprave bilo kakvu sliku mitinga, to su čisto pozorišne akcije“, rekao je on i dodao da oni koji su prisustvovali nisu bili državljani Ukrajine.

Dok se i dalje pojavljuju dokazi o ruskim zločinima, uključujući mučenje civila, Bela kuća je pod pritiskom da proglasi rat činom genocida. Do sada je Bajdenova administracija bila oprezna prema usvajanju tog termina.

Salivan je rekao da ruska evidencija o „sistematskom gađanju civila, jezivom ubistvu nevinih ljudi… apsolutno predstavlja ratne zločine“. Ali nije prihvatio međunarodnopravni koncept genocida.

On je za ABC Nevs rekao da je specijalizovana jedinica u okviru Stejt departmenta opremljena da izvrši tu procenu. „To je odlučnost na kojoj radimo sistematski“, rekao je on.

Prema definiciji UN, koja je prvi put kodifikovana 1948. godine, genocid predstavlja ubijanje i nanošenje na drugi način razaranja „u celini ili delimično“ „nacionalnoj, etničkoj, rasnoj ili verskoj grupi“.