Ruski kosmonauti stigli su na Međunarodnu svemirsku stanicu u žuto-plavom, što je izazvalo spekulacije

Ruski kosmonauti stigli su na Međunarodnu svemirsku stanicu u žuto-plavom, što je izazvalo spekulacije

U ovom kadru sa video snimka koji je obezbedio Roskosmos, ruski kosmonauti Sergej Korsakov, Oleg Artemjev i Denis Matvejev učestvuju na ceremoniji dobrodošlice po dolasku na Međunarodnu svemirsku stanicu 18. marta. Posada je izašla iz kapsule Sojuz u žutim letačkim odelima sa plavim pruge, boje ukrajinske zastave.
U ovom kadru sa video snimka koji je obezbedio Roskosmos, ruski kosmonauti Sergej Korsakov, Oleg Artemjev i Denis Matvejev učestvuju na ceremoniji dobrodošlice po dolasku na Međunarodnu svemirsku stanicu 18. marta. Posada je izašla iz kapsule Sojuz u žutim letačkim odelima sa plavim pruge, boje ukrajinske zastave. (Roskosmos/AP)

Trio ruskih kosmonauta stigao je na Međunarodnu svemirsku stanicu u petak u jarko žutim letačkim odelima ukrašenim plavom bojom, što je izazvalo pitanje da li njih trojica pokazuju solidarnost sa Ukrajinom noseći njene nacionalne boje i prekorevajući invaziju sopstvene vlade.

Iako je moguće da su odela znak solidarnosti sa Ukrajinom, postoje i druga moguća objašnjenja.

Šef Roskosmosa, ruske svemirske agencije, postavio je slike medijskog izveštavanja u kojima se spekuliše da kosmonauti podržavaju Ukrajinu i rekao: „Ovde neke razbojničke kukavice i njihovi anglosaksonski sponzori ne znaju šta drugo da smisle u svom informacionom ratu. protiv Rusije“. On je dodao da posada ne predstavlja Ukrajinu, već nosi boje iz njihove alma mater: Moskovskog državnog tehničkog univerziteta Bauman.

„Ponekad je žuta boja samo žuta. Letačka odela nove posade dizajnirana su u skladu sa bojama amblema Moskovskog državnog tehničkog univerziteta Bauman, odakle su sva tri kosmonauta diplomirala. Dizajn uniformi je usaglašen mnogo pre aktuelnih događaja. Videti ukrajinsku zastavu svuda i u svemu je samo klinika [u propagandi]“, napisao je drugi zvaničnik Roskosmosa na svom Telegram kanalu „Zatvoreni prostor“.

Kosmonauti obično biraju svoja letačka odela mesecima unapred, što bi prethodilo invaziji Rusije na Ukrajinu, ali nije jasno kada su kosmonauti za ovo izabrali žuto-plavu šemu boja.

„Za letove Sojuza, posada se obično sastaje sa kompanijom koja proizvodi odela meseci pre leta i dozvoljena su im dva odela po meri“, rekao je za Si-En-En astronaut NASA-e koji je leteo na ruskom svemirskom brodu Sojuz na ISS. „Uobičajeno, jedno odelo je isto za celu posadu, a drugo odelo je nešto lično.
„Mislim da bi bio pravi izazov napraviti i lansirati ova (letna odela) u poslednjem trenutku. Ipak, nije nemoguće“, dodao je astronaut.

Kada su tri kosmonauta stigla u svemirsku stanicu u petak, razgovarali su telefonom sa pozivaocima, od kojih je jedan pitao za žutu boju, komandant Oleg Artemjev je u šali odgovorio: „U stvari smo imali mnogo žutog materijala, pa smo morali da koristimo to. Zato smo morali da nosimo žuto.“

Artemjev i njegovi kolege kosmonauti Denis Matvejev i Sergej Korsakov provešće narednih šest i po meseci na svemirskoj stanici.