Rusija tvrdi da Ukrajina planira da napadne zapadne diplomate u Lavovu

Rusija tvrdi da Ukrajina planira da napadne zapadne diplomate u Lavovu

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da su predstavnici bataljona Azov navodno planirali da izvrše teroristički napad u Lavovu na diplomate Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja kako bi to predstavili kao napad Ruske Federacije.

„Želim da istaknem da je rukovodstvo kijevskog režima upoznato sa planovima nacionalista, ali ne preduzima nikakve radnje da spreči njihovu realizaciju. Kijevski nacionalistički režim planira da predstavi napade na američke i zapadne diplomatske objekte kao“ ciljani napad ruskih oružanih snaga“.

Prema njegovim rečima, svrha ovakve „provokacije“ je „pojačanje pritiska na zemlje NATO-a da uspostave zonu zabrane letova iznad Ukrajine i obezbede dodatno naoružanje“.

Rusko Ministarstvo odbrane je takođe saopštilo da su ukrajinski nacionalisti minirali skladišta amonijaka i hlora u hemijskoj fabrici u Sumiju kako bi otrovali stanovnike ako ruske trupe uđu u grad.

Tamo su takođe saopštili da su ukrajinski „borci“ doneli kontejnere sa hemikalijama u školsku zgradu u naselju Kotljarovo u oblasti Nikolajeva, a navodno planiraju da dignu u vazduh pri približavanju ruske vojske.

Ukrajinske vlasti i zapadne zemlje su više puta upozoravale da bi takvi lažni ruski kolege o hemikalijama mogli ukazivati na planove za provociranje Rusije hemijskim oružjem.

Rusija je ranije širila ogroman broj lažnih vesti o Ukrajini.

Posebno su naveli da su laboratorije u Kijevu, Harkovu i Odesi navodno proučavale mogućnost širenja posebno opasnih infekcija preko ptica selica. Osim toga, okupatori su navodno „razotkrili“ planove za projekat u kojem su virusi trebalo da prenose slepe miševe.

Osim toga, oni su u Ukrajini pronašli „ratnu drogu“ i uništili uzročnike kuge i antraksa.

Rusi su lansirali i lažnu tvrdnju da su Jevreji bili progoni u Žitomirskoj oblasti.

Savet bezbednosti UN je 18. marta odbacio lažne optužbe o navodnom postojanju Rusije „vojno-biološke aktivnosti SAD u Ukrajini“.