Rusija negira optužbe Ukrajine za ratne zločine

Rusija negira optužbe Ukrajine za ratne zločine

Moskva tvrdi da su optužbe ruskih snaga za masakr u Buči lažne vesti.

Ruska vojska odlučno je negirala optužbe za masovna ubistva civila u Buči, ukrajinskom gradu severozapadno od Kijeva. Tvrdnje su iznele sama Ukrajina, neki zapadni mediji i grupe za ljudska prava, nakon što je Moskva povukla svoje trupe sa predgrađa glavnog grada Ukrajine.

„Sve fotografije i video materijali koje je objavio kijevski režim, a koji navodno pokazuju neku vrstu „zločina“ ruskog vojnog osoblja u gradu Buča, Kijevska oblast, predstavljaju još jednu provokaciju“, saopštilo je u nedelju rusko Ministarstvo odbrane.

Ruske trupe su povučene iz tog područja 30. marta, saopštila je vojska, ističući da su se „takozvani ‘dokazi zločina’ u Buči pojavili tek četvrtog dana” nakon povlačenja, kada su ukrajinski obaveštajci i „predstavnici U grad je stigla ukrajinska televizija.

Štaviše, gradonačelnik Buče, Anatolij Fedoruk, je 31. marta u svom video obraćanju potvrdio da u gradu nema ruske vojske, ali nije čak ni spomenuo nijednog lokalnog stanovništva koji je na ulicama ležao vezanih ruku“, rekao je Rus. istakla je i vojska.

„Posebnost je što se sva tela ljudi čije je slike objavio kijevski režim, posle najmanje četiri dana, nisu ukočila, nemaju karakteristične mrtve mrlje i imaju svežu krv u ranama“, istakla je vojska i dodala. da sve ove nedoslednosti pokazuju da je celu aferu Buča „iscenirao kijevski režim za zapadne medije, kao što je bio slučaj sa [lažnim vestima] iz porodilišta u Mariupolju“.

Grafički snimci iz Buče pokazuju više tela u civilnoj odeći koja leže nasred ulice. Neki od mrtvih su očigledno imali vezane ruke, dok su drugi imali bele trake, koje su obično koristile ruske snage i civili u oblastima pod ruskom kontrolom.

Kijev je za ubistva u Buči okrivio Moskvu, a ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba tvrdi da je to bio „namerni masakr“ ruskih trupa.

„Masakr u Buči je bio nameran. Rusi imaju za cilj da eliminišu što više Ukrajinaca. Moramo ih zaustaviti i izbaciti. Zahtevam nove, razorne sankcije G7 ODMAH“, napisao je Kuleba na Tviteru.