CNN: Kim Džong Un potvrdio da Severna Koreja razvija novo nuklearno oružje

CNN: Kim Džong Un potvrdio da Severna Koreja razvija novo nuklearno oružje

Lider Severne Koreje Kim Džong Un rekao je kako ova zemlja razvija novo naoružanje, što uključuje i nuklearnu podmornicu i taktičko nuklearno oružje, piše CNN.

Nakon što je ranije ove sedmice najavio širenje vojnih kapaciteta Severne Koreje,Kim Džong Undanas je otkrio više detalja povezanih s ovim planom.“Bez obzira na to ko je na vlasti u SAD-u, prava priroda i istinski duh anti-jevernokorejske politike nikada se neće promeniti. Razvoj nuklearnog oružja treba da napreduje bez prekida“, rekao je Kim.

Dodao je kako su projekti u različitim fazama razvoja, neki su u završnoj fazi, dok su drugi završeni i spremni za testiranje.

Najavio je poboljšanja u taktičkom nuklearnom oružju koje je manje destruktivno od strateškog nuklearnog oružja.

Osim toga, podmornica koja radi na nuklearni pogon je takođe u završnoj fazi ispitivanja. Stručnjaci kažu da je Kimov režim dugo tražio ove tehnologije kako bi poboljšao kvalitet i trajnost svog nuklearnog oružja. Podmornica na nuklearni pogon bila bi posebno korisna iz perspektive odvraćanja jer bi poboljšala sposobnost Severne Koreje za „drugi udar“ – sposobnost da preživi početni nuklearni napad protivnika i odgovori u naturi.

U julu 2019. godine, agencija KCNA je objavila fotografije Kima kako pregledava podmornicu u izgradnji. U to vreme, Sjedinjene Države su verovale da slike verovatno prikazuju obnovljenu podmornicu za koju je Vašington znao više od godinu dana, izjavio je visoki američki zvaničnik. A satelitske slike iz septembra te godine pokazale su da se Pjongjang možda pripremao za razmeštanje podmornice sposobne za ispaljivanje projektila, prenosi CNN.

Međutim, malo je verovatno da će Severna Koreja uskoro moći stvarno da postavi takvu podmornicu. Iako je Severna Koreja uspešno testirala balističke rakete koje su lansirane podmornicama i za koje se veruje da se mogu pohvaliti flotom od oko 70 podmornica, stručnjaci kažu da je većina podmornica verovatno stara, glasna i nesposobna da ispaljuje balzitične rakete naoružane nuklearnim oružjem.