Putin poručuje Evropi: Ako hoćete gas onda otvorite Severni tok 2

Putin poručuje Evropi: Ako hoćete gas onda otvorite Severni tok 2

Predsednik Vladimir Putin je u petak porekao da Rusija ima bilo kakve veze sa energetskom krizom u Evropi, rekavši da bi Evropska unija, ako želi više gasa, trebalo da ukine sankcije sprečavajući otvaranje gasovoda Severni tok 2.

Obraćajući se novinarima nakon samita Šangajske organizacije za saradnju u Uzbekistanu, Putin je za energetsku krizu okrivio ono što je nazvao „zelenom agendom“ i insistirao da će Rusija ispuniti svoje energetske obaveze.

„Suština je, ako imate želju, ako vam je tako teško, samo ukinite sankcije Severnom toku 2, što je 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, samo pritisnite dugme i sve će krenuti. rekao je Putin.

Severni tok 2, koji leži na dnu Baltičkog mora skoro paralelno sa Severnim tokom 1, izgrađen je pre godinu dana, ali je Nemačka odlučila da ne nastavi sa tim samo nekoliko dana pre nego što je Rusija poslala svoje trupe u Ukrajinu 24. februara.

Cene gasa u Evropi su se više nego udvostručile od početka godine usled pada ruskih isporuka.

Ovogodišnji skok cena stisnuo je potrošače koji već imaju problema i primorao neke industrije da zaustave proizvodnju.

Evropa je optužila Rusiju za naoružavanje snabdevanja energijom u znak odmazde za sankcije Zapada uvedene Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu. Rusija kaže da je Zapad pokrenuo ekonomski rat i da su sankcije ometale rad gasovoda Severni tok 1.

Rusija je prekinula isporuke gasa nekoliko zemalja, uključujući Bugarsku i Poljsku, jer su odbile da plate u rubljama, a ne u valuti ugovora.

Ruski gasni gigant Gasprom takođe je ranije ovog meseca rekao da će gasovod Severni tok 1, glavni evropski put snabdevanja, ostati zatvoren jer je turbina u kompresorskoj stanici imala curenje motornog ulja, što je dovelo do skoka veleprodajnih cena gasa.