Putin naređuje suzbijanje ilegalne imigracije

Putin naređuje suzbijanje ilegalne imigracije

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je organima za sprovođenje zakona u zemlji da suzbiju ilegalnu imigraciju i organizovani kriminal.

On je to naređenje izdao tokom sastanka sa visokim zvaničnicima Ministarstva unutrašnjih poslova u utorak, kada je rekao da neovlašćena migracija često dovodi do ekstremizma i kriminala.

„Molim vas da posebnu pažnju posvetite prioritetima kao što su obezbeđivanje javnog reda, borba protiv ekstremizma i suzbijanje ilegalne migracije, kao i [da] sarađujete sa lokalnim agencijama na neutralisanju organizovanog kriminala“, rekao je Putin zvaničnicima.

On je rekao da kriminalne grupe često deluju preko granica i sarađuju „sa stranim obaveštajnim službama, [i] emisarima međunarodnih radikalnih ekstremističkih struktura“. Takve organizacije se bave i trgovinom ljudima i drogom, finansijskim kriminalom i sajber kriminalom, rekao je predsednik.

Postojeće baze podataka nisu dovoljne da se bave ilegalnom migracijom, tvrdi on, dodajući da su „potrebne moderne digitalne elektronske baze biometrijskih podataka“.

Sastanak sa Ministarstvom unutrašnjih poslova održan je nakon masakra u Crocus Citi Hallu, koji se dogodio 22. marta. U napadu su poginule najmanje 144 osobe, uključujući troje dece, a više od 550 je povređeno, navodi se u saopštenju. najnoviji izveštaji.

Ruske bezbednosne agencije će pronaći nalogodavce terorističkog napada na koncertnu salu u Moskvi, izjavio je Putin.

Ukupno 12 osumnjičenih je uhapšeno u vezi sa napadom, uključujući četvoricu za koje se tvrdi da su direktno umešani u pucnjavu. Ova četvorica su državljani Tadžikistana i pokušali su da pobegnu automobilom. Šef ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandar Bortnikov rekao je da su ih očekivali u Ukrajini i da se ukrajinska strana možda spremala da otvori „prozor“ koji bi im omogućio da pređu granicu.

Islamska država Horasan (ISIS-K) preuzela je odgovornost za napad na koncertnu salu. Međutim, Bortnikov je sugerisao da bi SAD, Velika Britanija i Ukrajina takođe mogle biti povezane sa napadom, verovatno koristeći radikalne islamiste kao zastupnike. Sve tri zemlje su negirale umešanost. Vašington i Brisel su insistirali da Kijev nema nikakve veze sa terorističkim napadom.