Putin: Najviše ukrajinskog žita otišlo u EU, siromašnima samo tri odsto

Putin: Najviše ukrajinskog žita otišlo u EU, siromašnima samo tri odsto

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je gotovo sve žito iz ukrajinskih luka isporučeno EU a ne zemljama kojima je bilo potrebno, odnosno da je do najsiromašnijih država stiglo svega tri odsto od ukupnih isporuka, prenosi Sputnjik.

„Od 87 brodova, koji su izašli iz ukrajinskih luka sa žitom, 32 su ostala u Turskoj. I smatram da je to apsolutno normalno, jer Turska je organizator tog procesa i ima na to pravo. Tri broda upućena su u Južnoafričku Republiku, tri u Izrael, sedam u Egipat, 30 u EU, a samo dva u najsiromašnije zemlje prema UN, to su Jemen i Džibuti. To je 60.000 tona, odnosno svega tri odsto“, naveo je Putin na sednici Saveta bezbednosti Rusije.

Istakao je da Rusija namerava da do kraja godine isporuči 30 miliona tona žita zemljama kojima je to potrebno, a takođe namerava da poveća te isporuke do 50 miliona. Kako je naveo, ovogodišnji rod je u Rusiji bio dobar.

Kada je reč o đubrivu iz Rusije, ispostavilo se da njega mogu da kupuju samo zemlje EU i da je isporuka preko evropskih luka na azijsko i afričko tržište zabranjena, navodi Sputnjik.

„To je diskriminacija“, istakao je ruski predsednik i naložio Ministarstvu spoljnih poslova da razmotri sa UN pitanje isporuka đubriva iz Rusije u Aziju, Afriku i Latinsku Ameriku.

Putin je rekao i da je Rusija spremna da isporuči đubrivo zemljama u razvoju besplatno.