SAD: Produžen moratorijum na prinudna iseljavanja do 3. oktobra

SAD: Produžen moratorijum na prinudna iseljavanja do 3. oktobra

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izdali su novi moratorijum na iseljenja koji važi do 3. oktobra, pošto administracija predsednika Džozefa Bajdena nije uspela da produži važenje tog akta, zbog čega su milioni Amerikanaca rizikovali da ostanu bez krova nad glavom, prenosi Glas Amerike (VOA).

Novi moratorijum će omogućiti onima koji su ostali bez posla u pandemiji i nemaju da plate kiriju da ipak ostanu u svojim domovima, u trenutku kada se širi delta varijanta koronavirusa.

Kako se navodi u obrazloženju CDC, moratorijum će sprečiti izbacivanje na ulicu u momentu „visokog nivoa transmisije virusa“ i pokriće područja gde živi oko 90 odsto populacije u SAD.

Odluka CDC je u suprotnosti sa onim što je uradila Bajdenova administracija, koja nije uspela da produži moratorijum jer nije bilo dovoljno glasova za to u većinski demokratskom Kongresu.

Prethodno je Vrhovni sud SAD, po žalbi stanodavaca, odlučio da se moratorijum ne može produžavati posle 31. jula, a Bajdenova administracija se na tu odluku nije žalila.