Žrtve zlostavljanja pozivaju na intervenciju pape Franje

Žrtve zlostavljanja pozivaju na intervenciju pape Franje

Novozelandska grupa koja predstavlja žrtve seksualnog zlostavljanja dece u Katoličkoj crkvi pozvala je papu Franju da interveniše u procesu obeštećenja, tvrdeći da su crkvene vlasti pogrešno postupale i retraumatizirale žrtve, prenosi Rojters.

U pismu poslatom Vatikanu i u koje je Rojters imao uvid, novozelandski predstavnik Mreže preživelih od sveštenika (SNAP), globalne organizacije za žrtve zlostavljanja dece, optužilo je crkvene zvaničnike na Novom Zelandu za kršenje procedura za upravljanje slučajevima pritužbi na zlostavljanje.

„Najžalost, šteti nam upravo kancelarija Crkve koja je uspostavljena da obezbedi isceljenje“, rekao je Kristofer Longherst, nacionalni vođa SNAP Aotearoa Novi Zeland, u svom pismu papi.

Longhurst je u pismu naveo da, iako javno vođe lokalne katoličke crkve pružaju „otvorenu ruku nadi u izlečenje“, iza zatvorenih vrata traumatiziraju preživele po drugi put kršeći sopstvene procedure.

„S obzirom na nedostatak autentičnog i poštenog puta ka izlečenju u novozelandskoj katoličkoj crkvi, želeli bismo da pitamo

da Vaša Svetost interveniše“, rekao je Longhurst u pismu koje je poslato Vatikanu prošlog petka.

Nije bilo jasno da li ga je papa, koji svakodnevno prima stotine pisama poslanih redovnom poštom, još video.

Longhurst je rekao Rojtersu da je pogrešno rukovanje uključivalo uskraćivanje adekvatnog istražnog procesa, uskraćivanje pravične revizije procesa, odugovlačenje i divergenciju, kao i opšti nedostatak saosećanja.

Crkveni lideri na Novom Zelandu rekli su da kontinuirano ažuriraju i poboljšavaju procese pritužbi i otkrivanja podataka kako bi pomogli žrtvama zlostavljanja.

Pismo papi dolazi usred tekuće javne istrage o fizičkom i seksualnom zlostavljanju u vjerskim i državnim ustanovama na Novom Zelandu, koje su otkrile 2020. da je do četvrt miliona djece, mladih i ranjivih odraslih osoba zlostavljano. tokom poslednjih nekoliko decenija. Veliki deo žrtava činili su autohtoni Maori.

To je jedna od najdužih i najsloženijih istražnih komisija preduzetih na Novom Zelandu.

U privremenom izveštaju istrage Kraljevske komisije navedeno je da još uvek nije izvršena revizija procesa obeštećenja.

Kraljevska komisija nije odgovorila na zahtev za komentar. Ona će dati preporuke vladi u svom konačnom izveštaju sledeće godine.

Žalbe SNAP-a bile su usmerene na Nacionalnu kancelariju za profesionalne standarde Katoličke crkve (NOPS) koja ima zadatak da vodi Te Houhanga Rongo (Put do isceljenja), proces obeštećenja kao odgovor na žalbe o zloupotrebi.

Konferencija katoličkih biskupa Novog Zelanda, koja je osnovala NOPS, saopštila je da su biskupi i vođe kongregacija slušali preživele kroz saslušanja i sproveli promene.

„Crkvno rukovodstvo neprestano ažurira i poboljšava procese pritužbi i otkrivanja kako bi pomoglo žrtvama zlostavljanja, i nastaviće da se aktivno angažuje na poboljšanjima tokom preostalog vremena Kraljevske komisije i nakon planiranog završetka Kraljevske komisije 2023. godine“, rekao je episkop Stefan Lou, biskup Oklanda i sekretar Konferencije katoličkih biskupa NZ.

Prema izveštaju pripremljenom za komisiju, ukupno 1.680 izveštaja o navodnim zlostavljanjima od strane crkvenih entiteta od 1950. do 2021. odgovaralo je definiciji zlostavljanja koju je dala Kraljevska komisija.

Ukupno 16,8 miliona dolara (NZD) je direktno plaćeno približno 470 preživelih u pastoralnim ili ek-gratia isplatama od strane subjekata Katoličke crkve

Kritičari su, međutim, rekli da se ne radi dovoljno.

Sonja Kuper, glavni advokat i partner u kompaniji Cooper Legal sa sedištem u Velingtonu, koja trenutno vodi preko 2.000 slučajeva žrtava zlostavljanja dece u koje su uključene državne i verske institucije, rekla je da nije videla ništa drugačije u načinu na koji se vodi proces.

„To nije proces koji sprovodi bilo kakvu prirodnu pravdu. I ako mogu da pronađu bilo šta da donesu odluku koja je protiv preživelog, hoće“, rekao je Kuper i dodao da su bivši policajci korišćeni za proces intervjua, koji je duboko problematično za mnoge preživele.

„Čini se da crkva deluje sa pozicije neverovanja, a na preživelih se stavlja teret da dokaže da govore istinu. Proces je veoma usmeren ka zaštiti Katoličke crkve i njenog sveštenstva“, dodala je ona.

Katolička crkva je osuđivana zbog zakašnjele akcije tokom decenija skandala širom sveta, iako je platila milijarde odštete, a papa Franja je pozvao na sveobuhvatnu borbu protiv zlostavljanja dece od sveštenika.