Fon der Lajen: Putin će izgubiti, Ukrajina i Evropa će pobediti

Fon der Lajen: Putin će izgubiti, Ukrajina i Evropa će pobediti

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen uverena je da će Putin izgubiti agresorski rat, a da će ga dobiti Ukrajina i Evropa.

Predsednica Evropske komisije je to izjavila u svom godišnjem obraćanju „O stanju Unije” u Evropskom parlamentu u sredu, javlja dopisnik „Evropske pravde”.

„Mnogo je u igri. Ne samo za Ukrajinu, već i za celu Evropu i svet. Ovo će biti naša provera. Provera onih koji žele da iskoriste bilo kakve razlike među nama. Ovo nije samo rat koji Rusija vodi protiv Ukrajina. Ovo je rat protiv naše energije, rat protiv naše ekonomije, rat protiv naših vrednosti, rat protiv naše budućnosti. Ovde se radi o autokratiji protiv demokratije“, rekla je fon der Lajen.

Ona je dodala da će „uz neophodnu hrabrost i neophodnu solidarnost Putin izgubiti, a pobediće Ukrajina i Evropa“.

„Danas hrabrost ima ime – a to ime je Ukrajina. Danas hrabrost ima lice – i to je lice ukrajinskih muškaraca i žena koji se protive ruskoj agresiji“, dodala je fon der Lajen.

Podsetimo, prva dama Elena Zelenska pozvana je kao počasni gost na ovogodišnjoj manifestaciji Stanje Unije Evropske unije – „O stanju Unije“, koja je ključni događaj za blok.