Poslanici pozivaju Bajdenovu administraciju da proširi oružje koje se šalje Ukrajini

Poslanici pozivaju Bajdenovu administraciju da proširi oružje koje se šalje Ukrajini

Dvostranačka grupa od više od tri desetine poslanika gura Bajdenovu administraciju da proširi oružje koje se isporučuje ukrajinskoj vojsci usred stalnih zahteva ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da pomogne svojoj zemlji sa više oružja da se brani od Rusije, navodi se u pismu do kojeg je došao CNN.

Demokratski predstavnici Endi Kim iz Nju Džersija i Džejson Krou iz Kolorada i predstavnik GOP Piter Meijer iz Mičigena predvodili su pismo upućeno predsedniku Džou Bajdenu u ponedeljak pozivajući SAD da obezbede više oružja, uključujući rakete zemlja-vazduh dugog dometa, borbenih aviona i protivbrodskih raketa. Poslanici kažu da je njihov zahtev zasnovan na listi želja koju su ukrajinski zvaničnici dali prošle nedelje od Capitol Hill-a koju je dobio CNN, navodeći 17 oblasti u kojima Ukrajina traži dodatnu pomoć.

Zahtev zakonodavca takođe uključuje povećanje snabdevanja protivvazdušnim i protivtenkovskim projektilima „Stinger“ i protivtenkovskim projektilima „Džavelin“, kojih je u Ukrajini ponestalo, kao i bespilotnih letelica koje imaju veći domet kako bi Ukrajina mogla „bolje da poremeti ruske linije snabdevanja i da se suprotstavi ruskoj opsadi taktike, posebno u istočnoj Ukrajini“.

„Prepoznajemo da su Sjedinjene Države i njihovi saveznici i partneri već pružili značajnu vojnu pomoć, kao odgovor na rusku invaziju, uključujući deo od 13,6 milijardi dolara u hitnim fondovima kroz fiskalni zakon o omnibus aproprijacijama za 2022.“, napisali su zakonodavci. „Međutim, Ukrajincima je jasno da je potrebno više učiniti da bi Ukrajina dobila ovaj rat.

Bajdenova administracija je saopštila da SAD i NATO saveznici obezbeđuju Ukrajini oružje istorijskim tempom, šaljući stotine miliona opreme od početka ruske invazije u februaru. Državni sekretar Entoni Blinken rekao je u nedelju u emisiji Si-En-En „Stanje Unije” da će uskoro u Ukrajini postojati 10 protivtenkovskih sistema za svaki ruski tenk na teritoriji Ukrajine.

Američki zvaničnici su naglasili da Ukrajincima obezbeđuju oružje koje mogu da koriste, dok sugerišu da neki od zahteva – poput borbenih aviona – nisu tako praktični kao druge potrebe.

Poslanici su, međutim, tvrdili da Ukrajini ponestaje svojih borbenih aviona. „Ukrajina ima više nego dovoljno pilota obučenih da upravljaju dodatnim avionima ako budu dostavljeni“, navodi se u pismu. „Dodatni avioni bi takođe omogućili ukrajinskim snagama da obezbede adekvatniju odbranu urbanih područja kao što su Harkov i Mariupolj, gde su se dogodile brojne civilne žrtve nakon ruskih napada.