Portugalski parlament podržava članstvo Finske i Švedske u NATO-u

Portugalski parlament podržava članstvo Finske i Švedske u NATO-u

Portugalski parlament ratifikovao je u petak ulazak Finske i Švedske u Severnoatlantski savez, čime je najznačajnije proširenje alijanse od 1990-ih korak bliže dok NATO odgovara na invaziju Rusije na Ukrajinu.

Portugalski parlament sa 230 mesta ratifikovao je ulazak dve nordijske zemlje u NATO sa 219 za i 11 glasova, a protiv su glasali samo komunisti i levi blok.

„Odobravanjem ulaska Finske i Švedske u NATO, parlament jača svoju posvećenost miru u Evropi, kolektivnoj bezbednosti evroatlantskog područja, ali i ljudskim pravima i demokratiji“, rekao je Markos Perestrelo, poslanik vladajuće Socijalističke partije tokom debata.

Finska, koja ima kopnenu granicu sa Rusijom, i Švedska koja se nalazi zapadno od Finske, podnele su zahtev za članstvo u alijansi od 30 nacija, napuštajući decenije spoljnopolitičke neutralnosti, kao odgovor na invaziju Ukrajine 24. februara.

NATO saveznici potpisali su svoj protokol o pristupanju u julu. Nju moraju ratifikovati parlamenti svih njenih članica pre nego što Finska i Švedska budu zaštićene odbrambenom klauzulom NATO-a, koja napad na jednu članicu smatra napadom na sve.

Nakon glasanja u petak u Portugalu i slične ratifikacije od strane susedne Španije u četvrtak, samo su Mađarska, Slovačka i Turska ostale na listi.

Rusija, koja kaže da su njene snage angažovane u „specijalnoj vojnoj operaciji“ u Ukrajini, vidi ulazak Švedske i Finske u NATO kao destabilizujući potez.