Poljska će kupiti 48 borbenih aviona FA-50 od Južne Koreje

Poljska će kupiti 48 borbenih aviona FA-50 od Južne Koreje

Ministar nacionalne odbrane Mariusz Blaszczak odobrio je u petak ugovor o nabavci južnokorejskih borbenih aviona FA-50 poljskom vazduhoplovstvu, prenosi „Evropska istina“.

Južnokorejski avioni zameniće postsovjetske lovce MIG-29. Prema rečima šefa poljskog Ministarstva odbrane, ovo je još jedan korak na putu modernizacije poljske vojne avijacije.

„Do sada su piloti koristili MIG-29, post-sovjetsku opremu. Svi razumemo da dalja upotreba ove opreme nema izgleda. Ove stare letelice će biti zamenjene savremenim avionima FA-50. Ovo će biti generacijski skok. , dve generacije. MIG-ovi se mogu nazvati avionima druge generacije. FA-50 je avion četvrte generacije“, rekao je Blaščak.

Zvanično odobrenje ugovora o kupovini FA-50 obavljeno je u bazi Minsk-Mazovjecki u prisustvu predsednika Poljske Andžeja Dude.

„Sprovođenje programa uvođenja aviona FA-50 u Oružane snage Poljske omogućiće nam da potpuno odustanemo od dalje upotrebe MIG-29 i Su-22, koji se trenutno nalaze u poljskoj vojsci“, rekao je on.

Prema ugovoru, Poljska će kupiti 48 borbenih aviona FA-50 od Južne Koreje, od kojih će prvih 12 biti isporučeno poljskim pilotima sredinom 2023. godine. Letelica će biti konfigurisana u skladu sa zahtevima poljskog vazduhoplovstva i opremljena NATO sistemom identifikacije „domaći-strani“.

Ranije je Poljska zaključila ugovor sa Južnom Korejom o kupovini 180 tenkova K2 Black Panther proizvođača Hiundai Rotem u iznosu od oko 3,4 milijarde dolara, kao i 212 samohodnih haubica K9 Thunder proizvođača Hanhva Defense u iznosu od oko 2,4 dolara. milijarde.